Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На інвалідному візку промчав… 100 кілометрів!

Волинянин Олександр Ващук єдиний, хто дійшов на цій дистанції до фінішу

Коли люди нарікають, що життя їх «ламає», посилаючись на дріб’язкові проблеми, кожному хочеться у приклад поставити цього юнака. Саші Ващуку з Володимира-Волинського — 22 роки. Він народився здоровим, однак через хворобу втратив можливість ходити. Та не зламався! Сьогодні він — учасник найважчих ультрамарафонів. Його «біг на візку» змушує навіть найвитриваліших здорових спортсменів затамувати подих!

Батькам важко переглядати єдине відео, на якому Саша бігає своїми ніжками. Тоді йому був рік. Кроки робив упевнено, старався швидко переставляти праву-ліву, сміявся. Зняли ті секунди просто для домашнього архіву, бо ж ці­каво, як росте, змінюється дитя. А потім синочок підхопив вірус, й стався параліч кінцівок…

Відтоді кожен його день ста­вав боротьбою за повноцін­не життя. Не сльозами, не нарі­каннями на долю наповнений, а дією. Змалку хлопчика вчили, що має робити зусилля над со­бою. І він робив. Колись дивив­ся на паралімпійців, які змітають з-під носа у суперників зі всього світу золоті медалі, як на людей з надможливостями. Пізніше сам захопився тренуваннями й почав показувати неймовірні результати.

Коли настав переломний мо­мент? Одного разу під час про­гулянки захоплено дивився на школярів, які на стадіоні грали у баскетбол. Я попросив у них м’яча, й мій кидок виявився вда­лим, — згадує Олександр.

Після цього хлопець почав са­мостійно тренуватись на брусах та турніку, став добре підтягува­тись та віджиматися. Причому робить це разом із прив’язаним до тіла інвалідним візком! Потім у нього з’явився тренер, друзі-па­ралімпійці допомогли опанувати техніку підйому та спуску по схо­дах на візку без сторонньої допо­моги. Це була велика перемога, адже батьківська квартира — на четвертому поверсі, тож раніше не завжди міг вийти на прогулян­ку, коли хотілося.

Нині за плечима Олександра багато перемог. Він самостійно з допомогою онлайн-курсів до­сконало вивчив англійську. Це відкрило йому вікно у світ. Почи­нав з екскурсій іноземцям рідним містом. Володимир-Волинський має велику княжу історію, тож тут часто бувають туристи з різних країн. Пізніше Саша зважився по­дати своє резюме як вчитель в онлайн-школу — й сам здобув де­сятки учнів з усього світу!

А нещодавно, 19 червня, він досяг взагалі вражаючої мети — взяв участь в ультрамарафо­ні, що відбувся на Трухановому острові у Києві. Учасники бігли різні дистанції — 30, 50 та 100 кі­лометрів. Олександр Ващук був єдиний зі 150 учасників на інва­лідному візку. Ще й на дистан­цію замахнувся найскладнішу. І подолав її!

«Це була його мрія — взя­ти участь у марафоні і пробіг­ти 100 кілометрів. Він зробив і собі, і мені подарунок. Я дуже ним пишаюся», — написав на своїй сторінці у Фейсбуці бать­ко спортсмена, теж Олександр Ващук.

Гордо зустрічали хлопця на фініші усі. Ведуча не могла стримати емоцій:

— Ви неймовірно крутий! Пи­шаємось неймовірно!