Передплата 2024 «Добрий господар»

Вимагав майже п’ять мільйонів гривень хабара!

СБУ затримала чиновника Львівської міськради Віталія Пугача — на «відкаті» за вапно для очистки фільтратів Грибовицького сміттєзвалища

Грибовицьке сміттєзвалище через катастрофу закрите для прийому сміття ще з 2016 року. Але на ЛКП «Збиранка», яке обслуговує сміттєзвалище, робота йде повним ходом. І, як виявилося, темпи очищення озер зі шкідливим фільтратом прямо пропорційні темпам наповнення кишень керівництва ЛКП «Збиранка»…

ЯК повідомили у прес-центрі Служби безпе­ки України, співробітники Служби викрили на багатоміль­йонному хабарі директора од­ного з комунальних підприємств Львівської міської ради. Йдеть­ся про директора ЛКП «Збиран­ка» Віталія Пугача. Оперативни­ки встановили, що посадовець організував механізм фіктивно­го постачання вапна, яке мало використовуватись для стабіль­ного функціонування станції очистки фільтратів.

Вапно — один із реагентів, з яким змішується шкідливий фільтрат, аби його очистити. Так-от, директор ЛКП «Збиран­ка» додумався використовувати лише третину від технологічно потрібної кількості вапна, і хотів отримувати хабар від місцево­го підприємця-постачальника — у розмірі 65% від суми перера­хованих коштів за фактично не поставлене вапно. Також Пугач вимагав «відкат» з кожного по­ставленого кілограма вапна.

Правоохоронці задокумен­тували вимагання директо­ром ЛКП 4,7 мільйона гривень від постачальника — за визна­ння його переможцем відкритих торгів та підписання з ним дого­вору поставки вапна — з подаль­шою фальсифікацією бухгал­терської документації за нібито поставлену продукцію.

Директора взяли «на гарячо­му», на робочому місці, під час одержання частини хабара в сумі понад 400 тисяч гривень. Операція проводилася у межах заходів щодо захисту об’єктів критичної інфраструктури, під процесуальним керівництвом обласної прокуратури. Згід­но із висновками експертів, «ді­яльність» чиновника могла при­звести до надзвичайної ситуації із тяжкими наслідками у сфері екологічної безпеки.

Хабарника затримали згід­но зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу Укра­їни, він перебуває в ізолято­рі тимчасового тримання. У межах відкритого криміналь­ного провадження тривають слідчі дії. Вирішується питання щодо повідомлення зловмис­нику про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу Украї­ни («Одержання хабара в осо­бливо великому розмірі або службовою особою, яка займає особливо відповідальне стано­вище», карається позбавленням волі на строк від 8 до 12 років). Вирішується питання обрання міри запобіжного заходу.

Правоохоронці перевіряють причетність інших чиновників Львівської міськради до ство­рення протиправного механізму в екологічній сфері, що міг при­звести до забруднення ґрунту та підземних вод, завдання шко­ди навколишньому природному середовищу, життю та здоров’ю людей.

У Львівській міськраді засу­дили дії свого нечистого на руку чиновника. «Засуджуємо поді­бні дії нечесних людей на будь-якому рівні. Якщо факт отриман­ня хабара буде встановлено, вимагатимемо суворого пока­рання та об’єктивного розслі­дування цієї справи», — заявив заступник міського голови Львова

А тим часом…

Суд обрав запобіжний захід для затриманого ди­ректора ЛКП «Збиранка» Віталія Пугача. «Рішен­ням суду заарештовано на два місяці та відсторо­нено від посади директо­ра одного з комунальних підприємств Львівської міськради, затриманого на вимаганні хабара — 4,7 млн. грн. Альтернатива — застава у сумі 405 тис. грн.», — написав на своїй сторінці у «Фейсбуку» реч­ник Генеральної прокура­тури Андрій Лисенко.

Схожі новини