Передплата 2024 «Добре здоров’я»

INSO-Львів заграє з відомим Ларсом Даніельссоном

Спеціально для Leopolis Jazz Fest зірковий композитор Ларс Даніельссон готує унікальний концерт, який виконає з оркестром INSO-Львів

До відкриття одного з наймасштабніших музичних фестивалів України — VIII Міжнародного джазового фестивалю Leopolis Jazz Fest — півтора місяця, а усі квитки вже продано. Фестиваль стартує 27 червня і триватиме по 1 липня.

На зустріч із виконавцями світового рівня очікують тисячі меломанів з України та з-за кордону. Однією з «родзинок» фесту стане унікальна програма, яку спеціально для виступу у Львові готує шведський контрабасист, бас-гітарист, віолончеліст, композитор та аранжувальник Ларс Даніельссон.

Квартет Ларса Даніельссона виконає її з Академічним симфонічним оркестром INSO-Львів. Цей концерт буде присвячено ювілею Ларса Даніельссона, адже цього року зірковому музиканту виповнюється шістдесят.

Ларс Даніельссон відомий як лідер власного квартету, а також завдяки роботі з такими артистами, як Ренді та Майкл Брекери, Джон Скофілд, Джек ДіДжонетт, Майкл Стерн, Біллі Харт, Чарльз Ллойд та інші. У Ларса Даніельссона значна дискографія, більшість своїх альбомів він випустив на лейблі АСТ.

Група Даніельссона у Львові не вперше — під час перебування на Alfa Jazz Fest-2016 Ларс написав композицію Lviv, яку вперше виконав на фестивалі. Пізніше вона увійшла у новий альбом Liberetto II.

Цьогорічний фестиваль — фест ювілярів. Оркестр INSO-Львів відзначатиме 20-річний ювілей. А його художній керівник — народний артист України, лауреат Шевченківської премії, композитор Мирослав Скорик — 80-річчя. У 2016 році оркестр INSO-Львів з піаністом Вадимом Неселовським відкрив Alfa Jazz Fest на площі Ринок у Львові, а торік представив програму з відомим ізраїльським джазовим музикантом Авішаі Коеном на Сцені імені Едді Рознера. Оркестр є володарем таких нагород, як приз від Radio Swiss Classic, «Золотий диск» від Franz Xaver Mozart Klavierkonzerte та інших.

А от диригуватиме в унікальній спільній програмі молодий диригент — 22-річний Ярослав Шемет. Він — харків’янин, займатися музикою почав із трьох років. У віці 13 років створив свій перший симфонічний оркестр, з яким успішно концертував у Харкові. Навчався оперно-симфонічного диригування у Познанській музичній академії (клас професора Варчислава Кунца). Навчався у Віденському університеті музики і виконавського мистецтва завдяки гранту ERASMUS+, а також на майстер-класах із такими метрами, як Леон Бодстейн (США), Йоав Талмі (Ізраїль) та Марк Альбрехт (Німеччина). У Польщі створив камерні оркестри Musique Moderne та Polish Symphony Orchestra. Також є музичним асистентом і диригентом Молодіжного симфонічного оркестру України. Живе і працює у Польщі.

Ярослав Шемет
Ярослав Шемет

Наразі музиканти готуються до спільного виступу «віртуально». Прослуховуємо записи творів Ларса Даніельссона. Уже отримали партитуру його твору Lviv, який він створив для свого оркестру, — розповіла «ВЗ» голова правління оркестру INSO-Львів, заступник гендиректора Львівської філармонії Іоланта Пришляк. — Зараз наші музиканти опрацьовують нотні партитури. У концерті також братиме участь наша співачка Лаура Марті. Із Даніельссоном наразі спілкуємося телефоном. Ларс — відкрита і чудова людина, він переживає за майбутній виступ. Спілкування дуже тепле і дуже професійне. Тішимося, що будемо працювати із такою видатною людиною. Репетицій із Ларсом у Львові буде мало. Ще не маємо інформації, коли він приїжджає. Але йде звиклий робочий процес підготовки".