Передплата 2024 «Добрий господар»

Замість Діда Мороза – батяри, масони, стиляги

Що пропонують розважальні заклади своїм клієнтам у Новорічну ніч

Наприкінці грудня — традиційні клопоти: де зустріти Новий рік? Левова частка українців обирають варіант святкування вдома, бо так економніше. Тим, кому нецікаво зустрічати Новий рік біля телевізора і наминати салат олів’є, обирають вечірку у розважальному закладі. Там вам і вечеря, і конкурси, і музика, і танці. Журналіст «ВЗ» дізнавалася, чим цього року в ніч на 31 грудня розважатимуть львів’ян та гостей міста.

Зателефонувала у кілька ресторанів та нічних клубів. Тенденція — від Діда Мороза і Снігуроньки більшість закладів відмовляються, бо це пережиток радянського минулого. Деякі заклади пропонують гостям подарунки під час шоу-програми не від Діда Мороза, а від Санта Клауса. «Не пасує святкувати з Дідом Морозом, коли наші воїни мерзнуть в окопах, захищають мирне небо над нашими головами», - розповів «ВЗ» менеджер одного з кафе Данило. — Тепер Новий рік модно зустрічати в патріотичному стилі, зокрема у формі вечорниць, батярських гулянь або чогось історичного, пов’язаного зі Львовом».

Цього року вартість новорічної вечірки підвищилась на 300-400 гривень. Кафе на периферії беруть від 400 гривень з особи, а в центрі — від тисячі. Ресторатори кажуть, на ціну впливає драконівський стрибок ціни газу, комунальних послуг, коливання на валютному ринку (більшість продуктів заклади харчування купують за кордоном).

Нічний клуб «Рафінад» влаштовує новорічну вечірку в стилі батярських гулянь. Гостей розважатимуть штатні «батяри» клубу — Staryo Goniber (один із кращих шоуменів, діджеїв Західної України), шоу-балет The borsch. Віп-гість - переможець проекту «Голос країни» Іван Сяркевич. Цього року вартість вечірки в цьому клубі — 1300 гривень на особу. Минулих років ціна новорічної забави була у межах 600-800 гривень. Дискотека для тих, хто не замовив столика, — 250 гривень.

У нічному клубі «Антураж» Новорічна ніч буде під знаком дежавю — «Назад у 90-і «Стиляги року». Для гостей співатиме також Іван Сяркевич, танцюватиме шоу-балет Fiyesta. Як розповів «ВЗ» арт-директор клубу «Антураж» Юрій Хомин, за участь у новорічній вечірці треба викласти 1300 гривень за особу. У ціну входять розважальна програма та святкове меню (торік це коштувало тисячу гривень). Дискотека для тих, хто завітає до цього клубу після першої ночі, — 200 гривень.

«Уже маємо попередню резервацію столиків на Новий рік, - каже пан Юрій. - Але, як свідчить практика, люди активно бронюють місця за тиждень до Нового року».

Fashion Club пропонує зустріти Рік Мавпи в масонському стилі. Ціни зашкалюють: столик на одну особу в караоке-залі — 1600 гривень, на веранді — 2 тисячі, у віп-залі — 2,5 тисячі гривень. Якщо хочете сидіти за барною стійкою, — витягайте з гаманця 2 тисячі гривень.

У нічних клубах центру Львова кажуть, що на новорічну вечірку мають постійних гостей. 90% - іноземці, 10% - львів’яни. «Оскільки вартість вечірки у нас сягає двох тисяч гривень, до нас приходять переважно багаті італійці, німці, турки, - розповів арт-директор одного з нічних клубів в центрі Львова Олексій. — Заздалегідь замовляють столик через Інтернет, а в день святкувань дають нам хорошу виручку на барі. Замовляють дороге шампанське, пригощають також наших дівчат. Іноземці вміють розважатися».

Кафе та пивні бари пропонують трохи дешевші варіанти новорічних гулянь — 700-900 гривень з особи. Та програма скромна — виступ групи «Лесик бенд», лотереї, дискотека.

Один із готелів Львова пропонує зустріти Новий рік у… сауні. Компанія з восьми осіб має викласти за таке задоволення 5 тисяч гривень (у вартість входить святкове меню). Якщо лише попаритися — 4 тисячі гривень. Цей готель також пропонує зустріти Рік Мавпи з африканським присмаком (1200 гривень з особи). Живої мавпи ніхто не обіцяє, зате буде конкурс бананоїдів. Хто швидше з’їсть, тому приз.

Новий рік у карпатському стилі - також є пропозиція ресторану «Гуцульська ґражда» (400 гривень з особи). Новорічну програму у стилі львівського кабаре пропонує «Ресторація Бачевських». Побачити Львів столітньої давності допоможе польський режисер, сценарист, історик Славомір Говін. Вечірка обійдеться у 1500-2500 гривень.