Передплата 2024 «Добрий господар»

Не так теракти, як курс долара відлякують українців від поїздки до Єгипту

Теракт проти російського “Аеробуса”, що виконував рейс з єгипетського курорту Шарм-аль-Шейх (загинуло понад двісті пасажирів), підірвав туристичну галузь Єгипту. З  Шарм-аль-Шейха евакуйовують російських і європейських туристів.

Державіаслужба України заборонила всім українським авіакомпаніям літати над Синайським півостровом. Від рейсів за проблемним маршрутом відмовилися французька авіакомпанія Air France, німецька Lufthansa, ірландські авіаперевізники. Українці, які раніше віддавали перевагу відпочинку на курортах Єгипту, потрохи шукають альтернативні варіанти — курорти Об’єднаних Арабських Еміратів чи екзотичні острови. Хоча це варіанти не бюджетні, та безпека і спокій важливіші... Журналіст “ВЗ” дізнавалася, чи зменшився попит на відпочинок у Єгипті.

Виконувач обов’язків генерального директора Міжнародного аеропорту “Львів” імені Данила Галицького Дмитро Шинкарчук сказав “ВЗ”, що в перші дні після теракту авіакомпанії (“Роза вітрів”, МАУ, Utair), які виконують рейси зі Львова до єгипетських курортів, Хургади та Шарм-аль-Шейха, мали деякі побоювання щодо безпеки пасажирів. Але ніхто не скасовував рейсів. “Сьогодні до Єгипту літають повністю запов­нені повітряні судна, - каже Дмитро Шинкарчук. - Найближчим часом не планується зменшення авіапольотів до Єгипту. Постійно моніторимо ситуацію: чи туристам там буде безпечно”.

Наш народ нічим не злякаєш... Незважаючи на теракт, пляжна засмага на курортах — за розкладом. “Чого хвилюватися? Ніхто ж не стріляє по літаках у єгипетських пустелях, - розповіла колежанка Світлана. - Днями моя сестра полетіла зі Львова до Єгипту у робочих справах. Каже, там все спокійно. В аеропорту Хургади — більш посилені заходи безпеки, ніж раніше”.

У турфірмах Львова кажуть, попит на відпочинок у Єгипті трохи знизився. Та цифри називають неохоче, лише “сухо” уточнюють, що знизився мінімально. Щоб не опинитися у “мінусах”, туристичні оператори та посередники знизили ціни. Як розповіла “ВЗ” директор туристичних агенцій “Поїхали з нами” Оксана Гутник, семиденний відпочинок у тризірковому готелі Шарм-аль-Шейха коштує близько 200 доларів за особу. До речі, два тижні тому (ще до теракту) журналіст “ВЗ” побачила на одному сайті семиденний тур до Єгипту за 208 доларів. Оксана Гутник каже, що відпочинок на умовах “Все включено” у чотиризіркових та п’ятизіркових готелях обійдеться у 250-400 доларів за особу. Якби не було терористичного ажіотажу, то тижневий відпочинок був би 550-650 доларів, а відпочинок класу люкс — до тисячі доларів.

“Ніколи не думала, що повернуться ціни кількарічної давності, - міркує пані Оксана. - Хто б міг подумати, що тиждень відпочивати у Єгипті можна за 200 доларів? Попередньо заброньовані тури ніхто з туристів скасовувати не приходить. Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк підписав указ, де йдеться: якщо буде загроза життю українців у Єгипті, будуть вживати заходів щодо авіапольотів. Та наразі все спокійно. Деякі наші туристи кажуть: “Тепер є нагода поїхати на відпочинок туди, де немає російських туристів”, “О, добре, відпочинемо нарешті без росіян”. Вони мають на увазі насамперед Шарм-аль-Шейх, звідки потрохи евакуйовують росіян”.

За словами Оксани Гутник, альтернатива неспокійному Єгипту — курорт Дубай (ОАЕ). Летіти туди потрібно з Києва. Зі Львова теж є авіарейси, але з пересадкою в Києві. Семиденний відпочинок в ОАЕ — від 600 доларів (є путівки і за 5 тисяч доларів).

“Чого боятися відпочинку в Єгипті? Літаки тепер оминають Синайський півострів, - розповіла “ВЗ” менеджер мережі гарячих путівок Тараса Антоніва Марта Вибранець. - Ціни в нас знизилися лише на 10%”. Комерційний директор тур­оператора TEZ Tour Олександр Буртин наголосив, що побоювання туристів — поодинокі. Незважаючи на теракт, до Єгипту далі їдуть туристи, зокрема у попиті паломницькі тури. “Випадок теракту — поодинокий, він може трапитися де завгодно”, - вважає пан Олександр.

Менеджер з туризму Юлія Тимченко додала: “Від поїздок на курорти Єгипту зазвичай відмовляються ті клієнти, які ще не заплатили за тур, а лише розглядали варіанти, зважували ціну та умови. Ми мали лише дві відмови у Шарм-аль-Шейх. Туристи переконані, що російський літак підірвали терористи, не вірять у технічні несправності”.

З досьє «ВЗ»

За інформацією тур­операторів України, цього року в першу четвірку популярних країн відпочинку українців увійшли Болгарія, Єгипет, Туреччина та Чорногорія. До Болгарії в літній сезон поїхали 100-150 тисяч українських туристів, а до Єгипту - близько 100 тисяч.