Передплата 2024 «Добра кухня»

Кому порція «Двох голубців»?

Холдинг емоцій «!FEST» відкрив у центрі Львова перший в Україні заклад у форматі їжа «зі собою», де пригощають галицькими смаколиками – голубцями

Львів’ян та гостей міста не здивуєш концептуальними ресторанами, кафе. Але Холдингу емоцій “!Фест” вчергове це вдалося — креативна команда відкрила на площі Ринок, 11 (колишнє кафе “Діана”) ресторан “Два голубці”. Там готують традиційну галицьку страву — голубці з різними начинками: від рису з овочами – до печінки та чорносливу. Невдовзі можна буде смакувати ще й солодкими голубцями з... яблучного штруделя, загорнутого у капустяний лист. У меню “Двох голубців” — кава, зварена в турці, узвар, цитринівка, лимонад, напій зі смородини.

Увагу привертає креативна вивіска, де зображені два голуби, які наче обій­маються. Але напис, який є всередині, все пояснює: “Два голубці... І це ми про їжу”. Відвідувачі із захопленням та усмішкою роздивляються вивіску, а потім йдуть куштувати смаколики. Із закладу виходять ситі й щасливі. Не бракує серед клієнтів іноземців. Журналіст “ВЗ” теж спробувала порцію різних голубців. Пальчики оближеш! Вдома теж вирішила приготувати креативні голубці.

Як розповіла “ВЗ” піар-менеджер Холдингу емоцій “!FEST” Христина Василько, ідея визрівала давно. У світі їжа «зі собою» — дуже популярний тренд. У Львові також є багато закладів їжі «зі собою», які, однак, мають мале відношення до місцевої кухні та культури. Ми бачимо фаст-фуди тайської, американської їжі, але ж українська кухня теж смакує на ходу! “Два голубці” — це перший в Україні концепт галицької їжі «зі собою». Голубці тут запаковують у зручні бокси, окремо до порції страви додають соуси — також власного виробництва.

Звертаю увагу на дизайн ресторану. На стелі прикріплені різнокольорові гусятниці, світильники-м’ясорубки. Свіженькі голубці підсмажуються на автентичній старовинній плиті з білого кахлю. Поруч з плитою — мішки з капустою. Головки капусти також зберігаються на стелі у спеціальній клітці. Кожна господиня має власний рецепт і секрет приготування голубців, тому на кожен вид голубців має бути окрема гусятниця.

Шеф-кухар ресторану “Два голубці” Роман Місько поділився секретами приготування. Спочатку страву відварюють, а потім запікають у гусятниці. У закладі готують класичні голубці, а також авторські — з печінкою, кокосом, чорносливом, буряком, пастернаком, куркою, грибами. Страви приготовлені за стародавніми рецептами, які він довго шукав у господинь, в архівах. “Відвідувачі зізнаються, що ніколи не бачили у голубцях начинки, де б поєднувались печінка, кокос, грецький горіх або буряк, чорнослив і пастернак. Незабаром, за побажанням наших гостей, плануємо робити голубці у виноградному листі. Чекаємо, коли виноград визріє...”, — підсумував Роман Місько.

Схожі новини