Передплата 2024 «Добра кухня»

«Викличте «швидку». Я не хочу вмирати...»

17-річна дівчина стверджує, що вистрибнула з вікна п’ятого поверху, рятуючись від ґвалтівників

17-річну Іванку в лікарні швидкої медичної допомоги готують до складних операцій. На своїй сторінці у соціальних мережах дівчина написала: “Не все так погано, як здається...”. Дорослих, які знають про долю цієї неповнолітньої, яка зараз лежить на лікарняному ліжку з травмами хребта і таза, така мужність дівчини неабияк здивувала.

12 серпня цього року з одного із будинків Дрогобича (Львівська область) з вікна п’ятого поверху випала дівчина. Коли до неї підбігли люди, вона прошепотіла: “Викличте “швидку”, я не хочу вмирати”. Після чого втратила свідомість.

Співробітники Дрогобицького міськ­­райвідділу міліції з’ясували, що з вікна п’ятого поверху вистрибнула 17-річна студентка Дрогобицького коледжу нафти і газу. Міліціонерам Іванка розповіла, що вирішила вчинити самогубство. Зважаючи на її вік, ніхто не взявся серйозно перевіряти цю заяву. Адже правоохоронці добре знають, що саме в такому віці чимало дівчат намагаються піти з життя через нерозділене кохання. Та днями Іванка зізналася, що вистрибнула з вікна після зґвалтування...

Сирітське життя

На долю Іванки випало стільки випробувань, що комусь би їх вистачило на все життя. Дівчинку та її братів виховувала без батьківської допомоги мати. Коли Іванка вчилася в школі, ця жінка через нещасний випадок трагічно пішла з життя. З рідних у дівчинки залишилася лише бабця. Та літня жінка не могла гідно утримувати трьох дітей, отож Іванку віддали на виховання у дрогобицький дитячий будинок “Оранта”.

“Іванка виховувалася у нас до дев’ятого класу, — розповіла “ВЗ” директор “Оранти” Оксана Дацюк. — Була наполегливою, сумлінною, доброю дівчинкою. Після дев’ятого класу продовжила навчання у коледжі... Зараз у всіх церквах Дрогобича люди збирають гроші, щоб допомогти нашій колишній вихованці. У неї самої немає ані копійки”.

Студентське життя та навчання у коледжі Іванці подобалися. Почувалася дорослою, винайняла для проживання квартиру. На сторінці дівчини в соціальній мережі з’явився запис: “Я буду усміхатись, мріяти, кохати... І обов’язково стану для когось найбільшою радістю у світі...”. Одного дня дівочі мрії Іванки жорстоко зламали.

Того дня, розповіла Іванка правоохоронцям, біля під’їзду будинку її зустріли троє хлопців 18-20 років. Вони їй були знайомі через брата. Спочатку молодики жартували, робили компліменти та, ніби бавлячись, забрали у дівчини ключі від квартири. Коли їхні жарти стали сальними, а згодом хлопці почали нахабно чіплятися, Іванка втекла від залицяльників і зачинилася у своїй квартирі. Хлопці не намагалися силою відчинити двері удень, боячись сусідів. Та перед тим, як піти, попередили: “Ми ще повернемося...”.

Увечері молодики повернулися. Що сталося в квартирі дівчини, має встановити слідство. Сама Іванка розповіла, що після зґвалтування у розпачі вибігла з квартири у під’їзд. В її голові крутилася фраза, яку кинув хтось із ґвалтівників: “Ми приходитимемо до тебе щодня”. Іванка забігла на п’ятий поверх, де побачила відчинену квартиру, власник якої зняв двері для ремонту. Дівчина забігла в кімнату і вистрибнула з вікна...

Кривдники — на волі

“З огляду на те, що дівчина, перебуваючи на лікуванні, не давала жодних свідчень про її зґвалтування та доведення цим до самогубства, міліціонери цієї версії не перевіряли, — пояснили в прес-службі прокуратури Львівської області. — Після того, як під час допиту як потерпілої неповнолітня заявила про зґвалтування трьома особами, попереднє кримінальне правопорушення зі ст. 125 ККУ — умисні легкі тілесні ушкод­ження” перекваліфікували на ст. 152

ч. 3 ККУ — “зґвалтування неповнолітньої, вчинене групою осіб”. Процесуальне керівництво у вказаному провадженні здійснює Дрогобицька міжрайонна прокуратура”.

“Особи тих, кого потерпіла звинувачує у зґвалтуванні, встановлено, — повідомила “ВЗ” прес-офіцер Дрогобицького міськрайвідділу міліції Наталія Постойко. — Їх допитали, проте не затримували. Тривають слідчі дії”.

“Не на диктофон” правоохоронці, які розслідують цю справу, не приховували своїх вагань. “Якщо ґвалтівники довели дівчину до того, що вона вистрибнула з вікна, чому вона одразу не розповіла про наругу, а заявила про зґвалтування лише 5 вересня?” — дивуються слідчі. Насторожує правоохоронців і те, що Іванка вистрибнула не з вікна свого помешкання, а забігла в чужу квартиру, та деякі інші розбіжності у її розповідях. Та водночас, розмірковуючи вголос, припускають, що ґвалтівники, якщо такі були, могли залякати сироту, якій не було з ким поділитися ганьбою.

Зараз Іванка перебуває на лікуванні у Львівській лікарні швидкої медичної допомоги, куди її реанімобілем перевезли з районної лікарні. Медики вважають, що після відповідного лікування та операцій вона зможе ходити.

10 вересня Іванці зробили складну операцію на хребті, яка тривала понад сім годин. Попереду — не менш складні операції. Для їх проведення необхідні спеціальні матеріали для скріплення кісток, вартість яких — близько 50 тисяч гривень. Дівчині-сироті та її бабці таких грошей самотужки ніколи не знайти.

Трагічною долею дівчини перейнялися чимало людей. Одна з них, колишня вихователька Іванки Віра Ільницька, відкрила рахунок для збору коштів на лікування сироти:

Одержувач: ПАТ “ВіЕйБіБанк”, МФО 380537, код ЄДРПОУ 19017842

Рахунок одержувача:29249800002

Призначення платежу: зарахування коштів на картковий рахунок № 04040000351209

Ільницька Віра Іванівна для лікування Танчук Іванни.