Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Диво-птах у місті Котермака

Головний символ дрогобицького Параду вишиванок розмалювали за ескізом школярки Софійки Бойко

Під час Параду вишиванок у Дрогобичі близько 300 його учасників, вишикувавшись у колону, пройшлися вулицями до площі Ринок, де їх привітали секретар Дрогобицької міської ради Тарас Метик та ведуча Леся Пашко. Організований до Дня Конституції України та Дня української молоді парад у місті Котермака збігся у часі із ще одним святом — фестивалем рідної культури «Вишиванка» — «ФЕСТ».

Величезного диво-птаха, що став одним із символів Параду вишиванок, у Дрогобичі розмалювали у бойківських традиціях. Зробили це місцеві художники за ескізом учениці Дрогобицької художньої школи Софії Бойко. Своє право Софійка здобула у конкурсі, де було представлено кількадесят робіт.

Учениця Дрогобицької художньої школи Софія Бойко перемогла в конкурсі, де було представлено кількадесят робіт

На другий день до Дрогобича з’їхалися головні дійові особи й гості «Вишиванки» — «Фест». Усі фестивальні події відбулися на території відпочинкового комплексу «Залісся». Таке враження, що на організовану Українським молодіжним проривом акцію зголосилась половина України. Львівщина, Тернопілля, Волинь, Івано-Франківщина, Київщина, Одещина, Миколаївщина — далеко не повний перелік регіонів, звідки на автобусах та автомобілях приїхали учасники свята. Важко було відірвати очі від того, як вміло діяли майстри-чаклуни, демонструючи свою спритність у виготовленні ляльок-мотанок, ліпленні горщиків, стрільбі з лука чи народних танцях. А виставки? І етнічний вишиваний одяг було представлено, і роботи з образотворчого мистецтва, і різьблення по дереву. Додайте сюди ще й ярмарки та театралізовані дійства.

Свята без музики не буває, тож не обійшлося без музичних гуртів. Їхній концерт затягнувся на два дні. На фестивалі виступили гурти «Тінь Сонця» та «Веремій» з Києва, «Ворст» з Рівного, «Периферія» з Чорткова, «Фіолет» із Луцька, «ДоСхідСонця», «VITER», «К402», «Йорий Клоц», «Ойкумена» зі Львова, «Друже Музико» з Одеси та Life Machine з Дрогобича.

Фото Ярослава ГРИЦИКА