Передплата 2024 ВЗ

У Карпатах смакують грибною свіжиною

За кілограм травневих дарів з лісу просять 25-35 грн.

Рясним весняним дощам раді городники і… грибарі. Щедра волога останнього тижня пришвидшила появу лісових дарів, і на їх пошуки цілими сім’ями активно подалися любителі «тихого полювання». Повертаються додому з повними кошиками.

На СКОЛІВЩИНІ зараз «нашестя» грибів-«синяків». В інших регіонах до цих екземплярів з темно-коричневими шляпками і бордовим низом, які при розламуванні синіють, ставляться підозріло, а у Карпатах вони — одні з улюблених весняних ласощів. Місцеві жителі запевняють: смак «синяків» такий же, як у білих грибів, себто боровиків.

«Синяків» можна надибати навіть на окраїні райцентру. Особливо багато їх біля села Кам’янки, у районі відомого водоспаду. Горяни збирають ці травневі гриби більше для себе, ніж для продажу. Апетитна з них виходить підлива, маринад. Хіба якщо когось з бойків притиснуть фінансові проблеми, бере «синяки» у кошик і йде на трасу «Чоп — Київ» або на районний базар — туристам теж грибної свіжини хочеться. За кілограм «синяків» просять 25 грн. А от перші козарі (вони з’явилися у два останні дні) значно дорожчі — за кіло цих «червоноголовців» треба дати 35 грн. І дають! Наш кореспондент був свідком, як розбирали цю смакоту на трасі поблизу села Дубини.

Перед «синяками» і козарами жителів Карпат потішили сморжі (на фото) — рідкісні, але теж дуже смачні гриби, шапочка яких схожа на губку…

Схожі новини