Передплата 2024 «Добрий господар»

«Табір краплі води та повільної смерті»

У Раві-Руській вшанували пам’ять загиблих французів

У Раві-Руській вшанували пам’ять загиблих військовополонених дисциплінарного табору «Шталаг 325», що знаходився на території міста. У часи гітлерівської окупації тут загинуло кілька десятків тисяч осіб, серед яких були радянські, бельгійські та французькі військовополонені. «Табір краплі води та повільної смерті» — так описав «Шталаг 325» прем’єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчілль. На всіх ув’язнених тут був лише один кран, по якому постачалася вода.

ЯК НАГАДУВАННЯ про тисячі смертей у Раві-Руській існує меморіальний комплекс.

«Меморіал, до якого щороку покладаємо квіти, є не просто вшануванням пам’яті тих, хто загинув у таборі «Шталаг 325». Це нагадування того, якою страшною є війна, що нічого, крім сліз, горя, смертей та руїни за собою не залишає», — зазначила мер Рави-Руської Ірина Верещук.

Довідка «ВЗ»

Після поразки Франції влітку 1940 року близько двох мільйонів французьких полонених опинилися в німецьких концтаборах. 21 березня 1942 року командування Вермахту вирішило перевести французьких в’язнів-утікачів до дисциплінарного концтабору Straf-Kompagnie (“Шталаг 325”) у Раві-Руській. Сюди 13 квітня 1942 року прибуває перший конвой із 2000 полоненими.

Незабаром Рава-Руський концтабір виявився занадто малим, і новоприбулих полонених французів та бельгійців почали відправляти до сателітних таборів «Шталагу 325» у Львові, Тернополі, Золочеві, Стрию, Звіринцю, Теребовлі та Сколе. У цю спеціально створену мережу концтаборів за декілька місяців потрапило понад 23 тисячі французьких в’язнів.

27 січня 1943-го Рава-Руський концтабір закрили, в’язнів перевезли до львівської Цитаделі, яка стала головним концтабором “Шталаг 325”. 26 вересня 1943-го всіх полонених французів перевезли до концтабору в Стрию, а потім евакуювали до Німеччини. У Рава-Руському концтаборі утримували бельгійців та близько 20 000 радянських військовополонених, з яких загинуло 18 000.

Схожі новини