Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Дик Мейсон з подругою Тюлькою полюбляють коров’яче молоко

Незабаром їхній раціон збільшиться за рахунок жолудів.

Івано-Франківська область

У Ганни Швидків з хутора Корчунок молоко від її корови Красої не застоюється. Його випивають два нові постояльці на обійсті — молоденькі дикі свинки, яких онуки назвали Мейсоном (героєм оповідок відомого гумориста Дзідзя) і Тюлькою — бо має довге, як риба, рило. Можеш не подати їм на сніданок-обід-вечерю зерна, каші чи вареної картоплі, але молоко у меню має бути обов’язково. Господиня уже бідкається: корова під осінь зменшила надої, а апетит у її кабанців, навпаки, зростає. Вередують на ціле подвір’я, коли молочна порція виявиться зменшеною…

Мейсон і Тюлька шанують харчовий режим. Спробуй затриматися на городі і вчасно не піднести їм слоїк з білим питвом — нароблять ґвалту. Найбільш нетерпеливий Мейсон — стане передніми ногами на металеву сітку і прислухається, чи пані Ганна вже доїть корову. А коли вона принесе їм півторалітровий слоїк молока — від радості аж підстрибують. Після трапези дають себе почухати, труться до ніг, ніби віддячуючи за увагу.

Кабанчики у Швидківих з’явилися випадково: знайшли їх за тривожним писком навесні у високій лісовій траві — видно, загубилися від матері. Щоб бездоглядні малюки не загинули на самоті, взяли їх додому. На перших порах годували із дитячої соски. Коли занедужали після переїдання соковитими колосками, кликали ветеринара, давали уколи.

Нині Мейсон і Тюлька змужніли. Із тісненької стайні, де вони перевертали все догори ногами, переселили у просторий вольєр. Тут для них два шалаші (літній і зимовий), повно картоплі, яблук, падають з дерев сливи, поруч — обліпихові вітаміни. Крім вареної їжі, ґаздиня щодня їм доносить кабачків, гарбузів, трави, а також залишки хліба. Але на першому місці все ж свіже молоко. Напевно, жодній іншій дикій свині на світі не живеться так добре, як Мейсону і Тюльці.

Незабаром раціон цих постояльців розшириться. У ближньому лісі почали опадати жолуді. Баба Ганя попросить двох своїх онучат, щоб назбирали їх для кабанчиків кілька відер. Лісова їжа — найкращі ласощі. Мейсон і Тюлька, які своєю присутністю і кумедними витівками розбавляють нелегкі трудові будні селян, їх заслужили.

Схожі новини