Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Адам МІХНІК: «Бруно Шульц як Біблія: у ньому можна знайти відповіді на всі запитання, але мало хто його читає»

  • 07.09.2012, 17:20
  • 2 166

Дрогобич, Львівська область

На відкриття фестивалю Бруно Шульца завітали міністр культури України Михайло Кулиняк, начальник управління культури Львівської ОДА Сергій Бурко, серед іноземних гостей — Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Польща в Україні Генріх Литвин, директор Польського інституту в Києві Ярослав Годун, член польського сенату Анджей Гжиб, польський письменник, громадсько-політичний діяч, головний редактор «Газети виборчої» Адам Міхнік, ізраїльський письменник Давид Гроссман, останній нащадок родини Бруно Шульца Марек Подстольський, останній учень Бруно Шульца Альфред Шраєр... Анджей Гжиб зачитав ухвалу, за якою листопад 2012 року оголошується місяцем Бруно Шульца.

Під час інавгураційної лекції “Бруно Шульц для України та світу” письменники, які представляють три культури та менталітети у житті Шульца — Адам Міхнік (Польща), Тарас Прохасько (Україна) та Давид Гроссман (Ізраїль), дискутували про те, ким насправді був Шульц. “Хотілось би забрати Бруно Шульца до єврейської культури, адже це геніальна особистість, — сказав Давид Гроссман. — Але це інтернаціональний митець. Він дивився ширше культур та будь-яких рамок”. “Бруно Шульц як Біблія: у ньому можна знайти відповіді на всі запитання, але мало хто його читає, — додав Адам Міхнік. — Це людина, яка не поміщається у жодні шухляди. Не можемо до кінця осягнути його розум, його думки, його пориви. Адже Бруно Шульц творив понад звичним для нас світом. Він мав свій світ, хоча і у ньому почувався не надто затишно”.

Куратор мистецької частини Фестивалю у Дрогобичі, президент Товариства «Фестиваль Бруно Шульца» (Люблін) Ґжеґож Юзефчук від імені Міністерства культури Польщі нагородив директора Міжнародного фестивалю Бруно Шульца у Дрогобичі Віру Меньок почесною відзнакою і висловив сподівання, що співпраця України та Польщі у пропагуванні імені Бруно Шульца у світі триватиме надалі.

Схожі новини