Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Новий бундес-уряд “оживить” “Північний потік 2”?

Німецькі соціал-демократи - лобісти російського “Газпрому”. Якщо увійдуть у коаліцію, “пропихатимуть” його інтереси.

У німецькому МЗС, пише оглядач Politico, сподівалися, що проект газопроводу “Північний потік”, який є пріоритетом для Путіна, удасться поховати. Адже Вільна демократична партія і “Зелені”, з якими християнські-демократи Ангели Меркель домовлялися про “Ямайку”, налаштовані до Nord Stream 2 скептично. “Сильний сигнал про несхвалення другого “Північного потоку” з боку нового німецького уряду міг би заблокувати проект”, - вважає Politico. Мовляв, після несхвалення “Північного потоку 2” Німеччиною, яка є ключовим політичним гравцем у Європі, інші політики Старого світу також почали би ставитися до газпромівського проекту набагато критичніше.

Але якщо до нового німецького уряду знову увійдуть соціал-демократи, то ситуація зміниться. Politico нагадує, що глава МЗС Німеччини Зігмар Габріель (донедавна лідер соціал-демократів) завжди був і залишається адвокатом “Північного потоку 2”. “Настав час, аби посилити нашу економічну співпрацю, - цитує Politico виступ Габріеля на осінньому форумі в Санкт-Петербурзі. - Ми завжди знали, що Росія є особливо надійним постачальником газу”.

“Наближені до канцлера джерела стверджують, Меркель була готова “поховати” другий “Північний потік”, - якби могла це зробити без конфронтації із соціал- демократами, - пише Politico. - Аби заблокувати цей проект, Берлін міг би задіяти чимало важелів, від відкликання дозволів на будову до дипломатичного тиску”. Якщо ж новий уряд знову буде “чорно-червоним”, поле для маневру в Меркель звузиться. Крім великих німецьких компаній, залучених до проекту “Північний потік 2”, на канцлера тиснутимуть і лобісти інтересів “Газпрому” з урядової коаліції...

“Північний потік 2” російський “Газпром” планує збудувати паралельно з “Північним потоком”, який протягнуто з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря. Якщо другу гілку “Північного потоку” збудують, то левову частку блакитного палива “Газпром” зможе транспортувати в Європу, оминаючи українську ГТС.

Схожі новини