Передплата 2024 «Добра кухня»

ЗАГРЕБти бодай нічию

Якщо українці мріють про пряму путівку на футбольний Мундіаль-2018, програвати хорватам не можна.

Виїзний матч проти збірної Хорватії тренери й футболісти збірної України називають одним із найважливіших у відборі до Мундіалю-2018. Справді, результат поєдинку в Загребі (п'ятниця, 24 березня, 21.45) стане для “синьо-жовтих” вирішальним. Якщо підопічні Андрія Шевченка програють, то про реальну боротьбу за перше місце у групі І можна буде забути. І навпаки, перемога на “Максимирі” зробить “синьо-жовтих” головним претендентом на пряму путівку на Мундіаль. Прийнятним для українців результатом буде в Загребі також нічия: навіть якщо Ісландія обіграє Косово, а Туреччина - Фінляндію, шанси на перше місце в групі у збірної України залишаться.

“Синьо-жовті” їдуть до Хорватії у ролі класичного “андердога”: безумовним фаворитом поєдинку будуть господарі поля. По-перше, збірна Хорватії переважає збірну Україну за класом. (Хорвати, як на мене, є нині однією з найсильніших збірних Європи, і, якби пройшли у чвертьфіналі португальців, цілком могли виграти Євро-2016). По-друге, майже всі хорватські збірники грають у сильних європейських клубах. Саме грають! Причому провідні ролі, а не протирають лаву запасних, як деякі українські легіонери. Напередодні матчу в Загребі Бойко, Бутко, Зозуля й Коноплянка за свої клуби взагалі не грали. Зінченко виступав переважно за молодіжний склад голландського ПСВ, а Кравець, який щойно оговтався від травми, лише почав виходити за іспанську “Гранаду” на заміну... І по-третє, наші збірники, які виступають у донецькому “Шахтарі” й київському “Динамо”, ще не встигли набрати форму після тривалої зимової перерви.

Враховуючи брак (а то й відсутність) ігрової практики в багатьох футболістів нашої збірної, її головний тренер Андрій Шевченко влаштував перед матчем із хорватами тренувальний збір в Австрії. Там його підопічні не відчували ажіотажу, який охопив перед цим поєдинком усю футбольну Україну, тож могли зосередитися на підготовці до гри.

За словами Шевченка, тренери прагнули дати футболістам максимум теоретичної інформації про суперника. Яку ж тактику оберуть у Загребі “синьо-жовті”? При всій повазі до наших футболістів, зокрема, до гравців півзахисту, “контролювати м'яч, контролюючи в такий спосіб гру” (саме про це мріє Шевченко), на стадіоні “Максимир” буде вкрай важко. У середній лінії у хорватів грають суперзірки світового рівня - Лука Модріч із мадридського “Реала” та Іван Ракітіч із “Барселони”. Саме цей дует веде гру хорватів, тче її малюнок. Саме технарі Модріч і Ракітіч забезпечують своїх партнерів-нападників гострими передачами... Можна припустити, що Шева, попри свою прихильність до атакувального футболу, у Загребі все ж вирішить грати від захисту, сподіваючись на швидкі контратаки. Утім, Андрій Миколайович уже не раз дивував своїми нестандартними рішеннями... Може, здивує знову?

Крім хавбека Івана Перішича з міланського “Інтера”, який у матчі проти Ісландії був вилучений з поля, проти України не зіграють також двоє основних захисників збірної Хорватії - Ведран Чорлука з московського “Локомотива” й Шіме Врсалько з мадридського “Атлетико”. Найімовірніше, головний тренер хорватів Анте Чачіч на місце Чорлуки в центрі оборони поставить захисника турецького “Бешикташа” Матея Мітровіча, а замість Врсалька - центрбека німецького “Баєра” Тіна Єдвая. Заміни явно не рівноцінні, тож у гравців групи атаки збірної України обов'язково будуть моменти… 

Схожі новини