Передплата 2024 «Добрий господар»

Шабаш мародерів

«Це – мені, це – йому, це – Остап Ібрагімичу, це – мені, ні, це – сюди, ось це – мені, це – Остап Ібрагімичу, це – мені, це – йому, це також йому, це – мені. Це – остап Ібрагімичу...».

Пам’ятаєте, як Паніковський з безсмертного твору Ільфа і Петрова  “Золоте теля” ділив десять тисяч, що друзяки вкрали у підпільного мільйонера Корейка.  Хитрий пройдисвіт Паніковський собі клав нові купюри, Шурі Балаганову віддавав лише старі. А коли Шура  заїкнувся, що треба, мовляв, поділитися і з водієм Козлевичем, Паніковський “впав у нерви”: «Козлевич? Хто такий Козлевич!».

 Хоч Ринат Ахметов не підпільний, а цілком легальний мільйонер,  та сумна доля Корейка його не оминула.  Захарченко і його гоп-стоп-компанія, скориставшись блокадою ОРДЛО як формальним приводом, вирішили “віджати” усі об’єкти і підприємства, що належать відомому олігарху.

 СБУ перехопила і оприлюднила красномовну розмову ватажка так званої ДНР Захарченка з куратором із Росії. У ній йдеться про те,  кому дістанеться ахметовське майно. Захарченко “плачеться” російському зверхникові, що усі ласі кавалки хоче прибрати до рук Сергій Курченко. Пам’ятаєте цього кіндер-сюрприза, який свого часу був гаманцем сина Януковича Олександра. А об’єкти, які прибутків не приносять, наприклад, стадіон “Донбас-Арена”, залишаться на балансі “молодої республіки”. Захарченка така перспектива не влаштовує. Він щиро обурюються “нечуваною несправедливістю”. Каже, якщо Курченко забирає усе “найсмачніше”, то нехай утримує і збиткові об’єкти. Мовляв, там тисячі людей працюють.  Їм треба зарплату платити або ж усіх звільняти. А це може викликати соціальне невдоволення.

 Одне слово, бачимо такий собі шабаш мародерів.  У тому, що ахметовське майно рано чи пізно місцеві бандити “націоналізували” б, не було сумнівів. Дивно, що це сталося лише зараз. Мабуть, олігарх щедро “відстьогував” так званій місцевій владі, аби давали можливість його підприємствам та шахтам працювати. Діяв за принципом: і вашим, і нашим.  

Ясно, що таке рішення приймав не маріонетка Захарченко. У нього навіть з Ахметовим тягатися кишка тонка. Рішення було ухвалено у Кремлі. А це означає, що Путін відмовився від ідеї “втулити” донецький “хамас” Україні. Вочевидь, зрозумів, що ніякого особливого статусу ані у найближчій, ані у найдовшій перспективі цьому регіону не світить. Україна ніколи не погодиться інтегрувати цей бандитський анклав на умовах Кремля: Київ годує, Москва керує. Тому вирішив йти шляхом гібридної анексії. По суті, ці території вже  давно анексовано. Там ходять російські рублі (у цій валюті видають зарплату і розраховуються у всіх магазинах). Путін своїм указом узаконив їхні квазі-паспорти. У школах діти вчаться за  програмами російського міністерства освіти. Вже не кажу, що у кожному класі висить портрет Путіна. Тож грабунок недограбованого - це лише логічне завершення окупації. В такий спосіб Росія хоче хоча б частково компенсувати собі витрати на утримання «Лугандону». Навіщо брати з Ахметова частку його прибутків, якщо можна поживитися усім. Тож, з усього видно, що в Україну нині окуповані території вертатися не збираються.

Гірше інше.  Апетит, як відомо, приходить під час їди. “Схававши” металургійні комбінати і шахти Ахметова на території ОРДЛО, окупанти захочуть більшого. Думаю, найближчим часом вони таки спробують наступати, щоб завоювати Авдіївку і Маріуполь, де розташовані Авдіївський коксохімічний та Маріупольський металургійний комбінати. Про це свідчить і активність, з якою в останні дні обстрілюють Авдіївку, і нові так звані гумконвої.  Ми повинні бути до цього готові.

P.S.   Анекдот до теми

У зв’язку з “націоналізацією” майна Ахметова на непідконтрольній Україні території експерти радять Києву у відповідь націоналізувати майно Ахметова на контрольованій території!

Схожі новини