Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Трамп, кажуть у Москві, “несамостійний”...

Після відставки радника президента США з національної безпеки Майкла Флінна у Кремлі сталася справжня істерика.

Один рекорд адміністрація Дональда Трампа вже встановила. Генерал Майкл Флінн, тепер уже колишній радник президента США з національної безпеки, обіймав свою посаду лише три тижні й три дні, тобто найменше від усіх своїх попередників.

Саме цей 57-річний відставний генерал був у адміністрації Трампа найбільшим прихильником “умиротворення” Путіна. Флінн, розповідали його колишні армійські колеги, бачив у Росії не загрозу, а потенційного союзника США у боротьбі з міжнародним тероризмом, зокрема, з “Ісламською державою”. 2013 року, коли Флінн очолював військову розвідку, його запросили у штаб-квартиру російського ГРУ. А через два роки, коли екс-президент Барак Обама вже звільнив Флінна з керівної посади у військовій розвідці, той відвідав у Москві ювілейний захід пропагандистського телеканалу Russia Today. Там Флінн сидів праворуч від Путіна. Флінн не приховував, що росіяни заплатили йому за участь у вечірці Russia Today. Нічого страшного, казав, мовляв, великої різниці між RT і американськими телеканалами, наприклад, CNN, немає...

Флінн подав у відставку “з подачі” американських ЗМІ. Як “розкопала” газета The Washington Post, 29 грудня 2016 року Флінн мав чимало телефонних розмов із послом РФ у США Сергієм Кисляком. Посилаючись на джерела в американській розвідці, The Washington Post повідомила: Флінн обіцяв Кисляку, що Трамп, коли стане президентом, скасує накладені на РФ американські санкції. А кілька днів тому газета розповіла: наприкінці січня тодішня в. о. генпрокурора США Селлі Єйтс повідомила “нагору”: не розповівши керівникам держави про суть своїх розмов із Кисляком, Флінн став об'єктом імовірного шантажу з боку російських спецслужб.

Чи був Трамп від самого початку в курсі того, що Флінн обіцяв Кисляку зняти з Росії санкції? Невідомо. А от віце-президент США Майкл Пенс про ці таємні розмови точно не знав. Навіть заявив в одному з інтерв'ю: Флінн мені казав, що про санкції у розмовах із Кисляком не йшлося... Скандал вийшов на славу! Мало того, що Флінн роздавав росіянам обіцянки від імені Трампа, ще не обіймаючи жодної державної посади, так іще й збрехав віце-президенту...

Трамп, напевно, не хотів відставки Флінна, якому довіряє. Але президент мусив із цією відставкою погодитися - інакше вся відповідальність за цей скандал лягла би на Трампа. “Президент усе знав, - написала би преса. - Значить, це саме Трамп доручив Флінну пообіцяти Путіну скасування санкцій. Очевидно, інформація про те, що росіяни мають на Трампа компромат, є правдивою”... Позбувшись Флінна, Трамп убезпечив себе від таких висновків ЗМІ. А ще зробив крок до налагодження відносин із американськими спецслужбами. Вони, на відміну від Трампа, Флінну не довіряють. Зокрема, коли Флінн хотів включити до Ради національної безпеки свого довіреного співпрацівника Роберта Таунлі, то призначений Трампом (!) директор ЦРУ Майк Помпео заборонив Таунлі доступ до секретних розвідувальних даних.

Обов'язки радника президента з національної безпеки тимчасово виконує 72-річний генерал-пенсіонер Джозеф Келлог. Крім нього, кандидатами на крісло Флінна називають екс-директора ЦРУ, командувача військ США в Афганістані Девіда Петреуса і адмірала Роберта Гарварда, колишнього заступника начальника Центрального командування збройних сил США. У Москві після відставки Флінна сталася справжня істерика. Як заявив голова комісії у закордонних справах Ради Федерації Костянтин Косачов, “або Трамп не самостійний, і його послідовно заганяють у кут, або новою адміністрацією США заволоділа русофобія”. Практично на другий день речник Білого дому повідомив про “жорстку” позицію Трампа щодо Росії. “Він продовжує піднімати питання, пов'язані з Кримом, захоплення якого допустила попередня адміністрація, - заявив речник. - Президент Трамп чітко дав зрозуміти, що очікує від Росії сприяння щодо деескалації в Україні й повернення Криму”. Схоже, великі надії, які Путін покладав на нового господаря Білого дому, не справджуються. Невже телеканалу Russia Today дадуть команду Трампа “мочити”?

 

Схожі новини