Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Поїзд Київ-Перемишль — справжній прорив

Потяг, який щодня курсує через Львів, дає можливість перетнути багатостраждальний кордон без черг, нервів і принижень людської гідності.

Перетин українсько-польського кордону - випробування не для слабких нервів. Їдеш автівкою, можеш простояти шість-сім годин. На пішому переході - натовп дрібних контрабандистів, крізь який годі прорватися. Кілька годин на морозі - невесела перспектива. Рейсові автобуси теж годинами стоять на кордоні... На щастя, з'явилася альтернатива! Потяг Київ-Перемишль, який щодня курсує через Львів, дає можливість перетнути багатостраждальний кордон без жодних черг, нервів і принижень людської гідності.

Думав, у Перемишль підемо “порожняком”. Помилявся. З Києва “Хюндай” прибув майже повний, зі Львова до Польщі було продано близько половини квитків (принаймні, в моєму вагоні). Потяг суперовий, у салоні як у “Боїнгу”, тільки більше місця. Щойно від'їхали від Львова, поїзд пішов зі швидкістю близько “сотки”, тож уже через годину були на кордоні. Українські прикордонники й митники пасажирів на той час уже перевірили - під час руху. Так само швидко (але ретельно) здійснюють свій контроль і поляки. Прикордонник може запитати, куди і навіщо їдете, митник може попросити відкрити рюкзак чи валізу. Але усе відбувається коректно, усі ввічливі. Загалом, кордону не відчуваєш... Дві години вісім хвилин - і ти у Польщі.

Поїзд прибуває до Перемишля у зручний час. Через годину стартує “Інтерсіті” до Вроцлава - через Ряшів (Жешув), Краків, Ополє. До квиткових кас, щоправда, у цей час стоять черги: пасажири купують квитки на поїзд Перемишль-Київ (квитки на нього продаються наразі тільки в касах; утім, у Львові можна придбати відразу туди й назад). Але не біда. Польський контролер, який працює в “Інтерсіті” Перемишль - Вроцлав, приходить у касовий зал вокзалу зі спеціальним апаратом і продає квитки “у полі”, біля черги. Можна заплатити готівкою, можна карткою. Назад, до Києва та Львова, поїзд вирушає теж у зручний час: через годину після того, як до Перемишля прибуває “Інтерсіті” з Вроцлава й Кракова. Приємний бонус: щойно сідаєте в вагон, польська “цельнічка” оголошує: у такому-то вагоні можна оформити документи tax free. Тож той, хто скупився в Польщі, зможе свої витрати трохи “відбити”.

Для українців, які подорожують до Європи, поїзд Київ-Перемишль - революційний прорив. А ще й ціни на квитки цілком адекватні: зі Львова до Перемишля і назад у другому класі - 360 гривень. (Зробили би по півтори тисячі, як начебто спочатку планували, - хто би в тому потязі їздив?). Якщо ініціатором нового поїзда був польський менеджер “Укрзалізниці” Войцех Бальчун, то честь йому за це і хвала... У планах “Укрзалізниці” на цей рік - запустити такий самий потяг із Мукачева до Будапешта. Тримаймо кулаки, аби ця класна задумка також стала реальністю.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень