Передплата 2024 ВЗ

Андрій Кокотюха і його «Коханка...»

Письменник презентував свій п’ятий ретро-детектив про Львів.

Андрій Кокотюха і його «Коханка...»
Андрій Кокотюха і його «Коханка...»

Відомий український письменник Андрій Кокотюха потішив своїх шанувальників уже п’ятою книгою з циклу ретро-детективів про пригоди київського адвоката Клима Кошового у Львові початку ХХ століття. Новий детектив, який автор представив на цьогорічному Форумі видавців у Львові, має “спокусливу” назву - “Коханка з площі Ринок”. Книга вийшла у видавництві “Фоліо”. На Форумі Кокотюха відсвяткував своєрідний письменницький ювілей — адже це його шістдесята книга. 

«Коханка...» - перша частина трилогії, дія якої  розгортається під час Першої світової війни. Ці три книги охоплять період 1914-1918 років. Дія попередніх чотирьох книг відбувалася упродовж 1908-1913 років. Серед них уже відомі читачеві «Адвокат із Личаківської», «Привид із Валової», “Автомобіль з Пекарської”, “Різник з Городоцької” та інші. 

Як розповів автор під час презентації, “Коханка з площі Ринок” - книга особлива, оскільки це чи не єдине в Україні художнє видання про Першу світову війну, зокрема про окупацію Львова військами російської царської армії, яка тривала дев’ять місяців (російське військо вступило у Львів 3 вересня 1914 року, а вже 22 червня 1915 року покинуло його перед австрійсько-німецьким наступом). Історичних матеріалів щодо цього періоду — обмаль. Пояснити це просто — досі ми всю інформацію отримували з російських джерел і в російському контексті. “Росіяни привласнили собі перемогу у Другій світовій війні, - розповів Андрій Кокотюха. - Вони подавали всю інформацію так: Росія — єдина країна, яка здобула перемогу у Другій світовій. Про союзників навіть не згадували. Видумали термін “Велика вітчизняна війна”. Насправді у світовій історії були Перша світова війна і Друга світова війна. Але оскільки у Першій світовій Росія перемоги не здобула, відповідно про це й не згадувала. Відтак системних наукових досліджень про цей період дуже мало. Основне джерело істориків — тогочасні газети — відсутні, тому що якраз у той період газети у Львові не виходили. Зокрема редакція щоденної газети «Діло» перенесла своє видання до Відня. Тому я, не будучи львів’янином, взяв на себе ризик описати період окупації Львова російськими військами. У мене було п’ять історичних консультантів, головний із них — відомий львовознавець Ігор Лильо”.

Андрій Кокотюха провів цікавий екскурс в історію, описуючи реальне історичне тло, на якому розгортається детективна історія. Чому росіяни зайшли до Львова? Бо тут була сильна спільнота москвофілів. Вони мали своє представництво у Сеймі, свої газети, певну підтримку населення, розгалужену мережу читалень. Практично у кожному селі була їхня хата-читальня. Тому певна частина львів’ян, ангажована ідеєю “собирання земель, відновлення Великої Росії”, спочатку вітала росіян. Але дуже швидко москвофіли опинилися на маргінесі. Росіяни не довіряли їм, не давали керівних посад, натомість завозили свої кадри. У спільноти москвофілів почалася депресія...

Починається детективна історія з того, що в одному з будинків на площі Ринок знаходять тіло по-звірячому забитої польки — коханки офіцера генерального штабу царської армії. Місцева поліція “спускала на гальмах” цю справу, бо ніхто не хотів, щоб справа дійшла до російського генштабу. Тут і виходить на сцену головний герой, детектив Клим Кошовий. Його на той час якраз встигли запроторити до цюпи, але  випустили звідти, аби приватно дізнався, хто вбив коханку офіцера... До речі,  львівською творчістю Андрія Кокотюхи  зацікавилися польські кіномитці. Ведуться перемовини про зйомки художнього фільму за романом “Адвокат з Личаківської”.