Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Путін фактично визнав: санкції проти Росії діють

Інакше не вимагав би від Заходу... компенсації збитків, завданих цими санкціями.

Оприлюднені у Гаазі висновки Міжнародної слідчої комісії у справі катастрофи малайзійського “Боїнга” не на жарт налякали Путіна. Комісія встановила: літак збив російський “Бук”, який прибув в Україну з РФ, причому збив із території Донбасу, контрольованої проросійськими сепаратистами. Ба більше, слідчі обіцяють назвати усіх причетних до цього злочину й притягти їх до суду... Роздратований господар Кремля вирішив зробити “хід у відповідь“. Мовляв, я ж усе-таки відомий “мачо”... Згідно з указом Путіна, Росія призупинила дію угоди зі США про утилізацію збройового плутонію. А якщо Америка хоче цю угоду відновити, каже Кремль, то нехай... скасує антиросійські санкції, запроваджені за анексію Криму й окупацію частини Донбасу. А також... компенсує РФ усі збитки.

Як сказано в указі Путіна, дію угоди призупинено "у зв'язку... з виникненням загрози стратегічній стабільності внаслідок недружніх дій США стосовно РФ і нездатності США забезпечити виконання прийнятих зобов'язань з утилізації надлишкового збройового плутонію відповідно до міжнародних договорів, а також виходячи з необхідності вжиття невідкладних заходів щодо захисту безпеки РФ”. У Вашингтоні російські звинувачення заперечили. Кажуть, угоди не порушували і мають намір виконувати її надалі.

Утім, найцікавіше - це російські вимоги, які, на думку Кремля, мають виконати США і Захід у цілому, аби Москва відновила дію угоди про утилізацію збройового плутонію. По-перше, Росія вимагає скорочення військової інфраструктури й чисельності контингенту США в країнах, що вступили в НАТО після 1 вересня 2000 року. Друга вимога - скасування Вашингтоном "закону Магнітського", який дозволяє США накладати фінансові та візові санкції на росіян, причетних до порушень прав людини. Кремль також вимагає скасувати усі західні санкції, запроваджені проти Росії після окупації Криму й початку збройної агресії на Донбасі. І нарешті, найцікавіше: Путін вимагає від Заходу... компенсації за шкоду, заподіяну Росії санкціями! А також... російськими контрсанкціями, запровадженими Кремлем у відповідь на дії Заходу.

Цим своїм указом Путін хотів, очевидно, продемонструвати росіянам своє силу. Мовляв, попри “неправду” в Гаазі про російський  “Бук”, наш бравий президент показав цим буржуям “кузькіну матір”... Але фактично Путін, як та унтер-офіцерська вдова, сам себе “висік”. Кремлівська пропаганда доклала багато зусиль, розповідаючи росіянам, що західні санкції могутній Росії “по барабану”. А від контрсанкцій, мовляв, узагалі велика користь, бо російська промисловість, яку спонукає “імпортозаміщення”, потужно розвивається... А з'ясувалося - усе це була брехня! Адже сам президент Путін визнав: західні санкції заподіяли російській економіці величезної шкоди...

 

 

Схожі новини