Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чи буде МОК достатньо принциповим?

Антидопінгові агенції 15 держав (зокрема, США, Німеччини, Японії та Іспанії) закликали голову МОК Томаса Баха усунути усю збірну Росії від участі в Олімпіаді-2016. До цього листа приєдналася й Національна антидопінгова організація України.

Спроба збірної РФ із легкої атлетики потрапити на Олімпіаду-2016 у Ріо-де-Жанейро “з чорного ходу” провалилася. Спортивний арбітражний суд у швейцарській Лозанні відхилив апеляцію 68 легкоатлетів із Росії. А відтак, рішення Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF), яка через допінгові скандали заборонила російським легкоатлетам брати участь у всіх міжнародних змаганнях, зокрема, в Олімпійських іграх, залишилося без змін.  

Спеціальна комісія  Всесвітньої антидопінгової агенції  (ВАДА) рекомендувала МОК не пускати до Ріо-де-Жанейро усю олімпійську збірну РФ. Перевіривши свідчення екс-керівника російського “Антидопінгового центру” Григорія Родченкова (через реальну загрозу своєму життю емігрував до США) і дійшла висновку, що він говорив правду. Зокрема, про те, що в Росії існує державна (!) програма підтримки допінгу! І що під час зимової Олімпіади-2014 у Сочі агенти ФСБ підміняли “брудну” сечу російських спортсменів чистою. Приховуючи вживання цими спортсменами розробленого Родченковим допінгового “коктейлю” з трьох анаболіків…

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) має винести рішення щодо участі в бразильській Олімпіаді решти російських спортсменів  уже цими вихідними (МОК, пославшись на необхідність дочекатися рішення Спортивного арбітражного суду щодо апеляції російських легкоатлетів, трохи відклав остаточне рішення). Яким буде вердикт МОК? Скидається на те, що російських спортсменів у Ріо не буде. Так, чиновники МОК не хочуть остаточно розсваритися з Путіним (той уже погрожує масштабним “розколом світового олімпійського руху”, на кшталт того, який був у 80-х роках минулого століття). Водночас, на МОК зараз тиснуть великі спортивні держави, які категорично не бажають, аби “брудна” російська збірна змагалася у Ріо. Антидопінгові агенції 15 держав (зокрема, США, Німеччини, Японії та Іспанії) закликали голову МОК Томаса Баха усунути усю збірну Росії від участі в Олімпіаді-2016. До цього листа приєдналася й Національна антидопінгова організація України.

Комісія ВАДА закликала міжнародні федерації зимових видів спорту припинити підготовку до проведення “великих змагань на території Росії”. Але обмежуватися лише зимовими видами, вважають впливові ЗМІ Великої Британії, було би неправильно. Якщо комісія ВАДА встановила, пише Independent, що “брудні” допінг-проби підміняли в Росії також у футболі, то чи не логічно буде усунути російські футбольні клуби від участі в єврокубках?

А The Guardian у контексті допінгового скандалу нагадує про футбольний Мундіаль-2018, що має пройти в Росії. “Чемпіонат світу з футболу 2018 року залишається у чіпких російських обіймах, - пише видання. - Запитання, що зараз значно загострилося, - чому? У той час як більша частина спортивних організацій відреагувала на доповідь ВАДА зі суворим осудом, ФІФА тільки весело присвистує... Мундіаль-2018 дав би Росії престиж, якого її, безумовно, треба позбавити”. Сподіваємося, УЄФА і ФІФА врешті-решт дослухаються до голосів здорового глузду. Навіть попри те, що одним із грошовитих спонсорів цих футбольних організацій є російський “Газпром”.

Схожі новини