Передплата 2024 «Добрий господар»

Палопа в «Севільї» вже немає. Зате є Коноплянка...

Жереб знову звів «Шахтар» і «Севілью» у єврокубках – аж через дев'ять років після їхньої останньої очної дуелі.

У березні 2007-го іспанська і українська команди грали в 1/8 фіналу Кубка УЄФА. Фаворитом протистояння була «Севілья», на той час володар цього трофею. Але після першого матчу в Севільї, який завершився з рахунком 2:2, кращі шанси на чвертьфінал були вже у «Шахтаря». У Донецьку першим забив «гірник» Матузалем. Гості зрівняли рахунок, але Елано знову вивів господарів уперед — 2:1. Здавалося, «Севільї» уже не врятуватися... Але в компенсований арбітром час до воріт «гірників» побіг голкіпер іспанців Палоп. «Севілья» подала кутовий... і її воротар забив головою! На додатковий час сил у «Шахтаря» вже не було. «Севілья» забила ще один гол і вийшла до чвертьфіналу Кубка УЄФА. Того сезону іспанський клуб став переможцем турніру вдруге поспіль. Після «Шахтаря» «Севілья» перемогла англійський «Тотенгем» та іспанську «Осасуну», а у фіналі — іспанський «Еспаньол».

Через дев'ять років — таке собі дежавю. Хоча замість Кубка УЄФА вже давно Ліга Європи, «Севілья» знову зіграє з «Шахтарем» у статусі володаря трофею. І, звичайно, саме іспанський клуб, що два роки поспіль вигравав Лігу Європи, знову є «паперовим» фаворитом. (Принаймні, британська букмекерська контора William Hill надає перевагу «Севільї»: ставки на її перемогу в протистоянні з «Шахтарем» приймають як 1,44:1, а на успіх «гірників» — 2,62:1). А екс-нападник збірної Англії Еміль Гескі вважає, що «Севілья» не лише вийде у фінал, а й переможе там «Ліверпуль. 

«Шахтарю» буде важко ще й тому, що «Севільї» у Лізі Європи неймовірно щастить. Ось і в цьому розіграші, у чвертьфіналі, андалусійці здолали «Атлетик» у футбольній лотереї — серії післяматчевих пенальті... Поза тим, потрапити до омріяної Ліги чемпіонів «Севілья» зможе тільки у разі перемоги в Лізі Європи, а значить, мотивації команді Унаї Емері не забракне... Але ж і «Шахтареві» пряма путівка в груповий турнір Ліги чемпіонів «світить» тільки через перемогу в Лізі Європи! Мірча Луческу, який, імовірно, тренує «Шахтар» останній сезон, хоче гучно «гримнути дверима»... Далеко не всі експерти вважають шанси «гірників» мінімальними. «Севілья» трохи слабша, ніж була рік тому, — зауважив екс-нападник київського «Динамо» Олег Саленко, що свого часу пограв в Іспанії. — Подивіться хоча б на її результати в іспанській першості. Минулого сезону вони до кінця боролися за потрапляння в Лігу чемпіонів, а цього вже безнадійно відстали від топ-четвірки. І грають нестабільно... Слабких місць у «Севільї» вистачає, і провали в центрі оборони є досить частими. Особливо вони бояться швидкісних контратак, а це те, що в «Шахтаря» виходить добре».

Справжня «вишенька на торті» у протистоянні «Шахтаря» та «Севільї» — наявність у складі іспанського клубу Євгена Коноплянки. Торік він і його партнери по «Дніпру» ледь не створили сенсацію у фіналі Ліги Європи, на рівних билися проти «Севільї». Коноплянка мріє знову зіграти у фіналі турніру, вже у складі «Севільї», — але спочатку треба обіграти «Шахтар», за який грають партнери Євгена по національній збірній... Коноплянка багато грав проти «Шахтаря» в Україні, знає, чим «дихають» оборонці Кучер і Ракицький, тож, можливо, Емері довірить Євгенові місце у стартовому складі? Було б цікаво порівняти двох українських технарів — Коноплянку і Коваленка. За своєю манерою гри Віктор, якого вже полюбила «Арена Львів», трохи нагадує нашого севільця...

Схожі новини