Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Проти» голосували «неосвічені». У Нідерландах таких теж не бракує

Підсумки голландського референдуму багато хто в Україні розцінив як поразку нашої влади. Ніде правди діти, багато голландців, які проголосували проти Угоди про асоціацію, стверджують, що їх мотивувала “корупція в Україні”... “Корупційний” чинник справді був важливим - але далеко не єдиним.  

Офіційному Києву закидають невміння організувати в Нідерландах якісну промоційну кампанію. Але в цій конкретній ситуації український уряд мало що міг зробити. Власті Нідерландів фактично заборонили Києву проводити кампанію “за”. Мовляв, це буде ледь не втручання у внутрішні голландські справи, а ще суперечить неписаним правилам голландської демократії... Тоді за справу взялися українські громадські організації. “Народна” кампанія “за” була проведена на досить високому рівні. Інша справа, що голландці, які хотіли проголосувати “проти”, виявилися більш мотивованими... Зараз дехто говорить, що краще було... взагалі не проводити ніякої кампанії. Бо єдиний її результат - трохи збільшена активність тих, хто був “за”, і як наслідок, більша явка. Яка й дозволила визнати референдум таким, що відбувся...  Утім, голландські соціологи від початку прогнозували значно більшу явку, аж до 50%. Тому робити ставку на свідоме ігнорування кампанії “за”, з розрахунку на недостатню явку, українські активісти підстав не мали.

Нонсенс, але факт: катастрофа в небі над Донбасом малайзійського “Боїнга”, більшість пасажирів якого були голландцями, змусила громадян Країни тюльпанів голосувати не так “за”, як “проти”...  Не помилимося, якщо побачимо тут вплив брехливої російської пропаганди. Вона розповідала голландцям, що “Боїнг” збили українські військові, і деякі голландці у цю маячню повірили (інші ж звинувачують Україну в тому, що вона “не закрила небо”...). Напевно, в уряді Нідерландів не вважають поширення в країні кремлівської брехні великою проблемою? Про що казати, якщо голландський уряд навіть не вважав за необхідне перевірити, в якій саме країні розміщені комп'ютери, власники яких голосували в Інтернеті за організацію референдуму (треба було набрати 300 тисяч голосів, набрали понад 400 тисяч). Невиправдана, м'яко кажучи, легковажність…

“Ініціатори, навіть не соромлячись, зізналися перед голосуванням, що цей референдум не мав нічого спільного з Україною, - пояснює Роберт Серрі, колишній посол Нідерландів у Києві. - Навіть їхня назва Geen Peil, яку можна перекласти як "Неосвічені", видає їхнє невігластво і байдужість до великої країни в Європі, яка відчайдушно намагається звільнитися від кайданів посткомуністичної імперії... Для більшості моїх співвітчизників, які голосували на референдумі "проти"... не має великого значення, в якому напрямку може піти Україна... Сподіваюся, що інша частина Європи ігноруватиме цю невдачу і дасть голландському уряду час на вихід із безладу референдуму”. “Нічого спільного з Україною” - зате багато спільного з ЄС, невдоволення яким висловили ті, хто голосував “проти”. Що ж до української євроінтеграції, то їй голландський референдум особливо не зашкодить. По-перше, переважна більшість положень Угоди про асоціацію (у тому числі угода про створення зони вільної торгівлі)  - відповідальність цілого Євросоюзу, а не конкретної країни-члена. По-друге, головна перешкода для української євроінтеграції - відсутність ефективних реформ. Голландці їх за нас не зроблять... Наданню Україні безвізового режиму “український” референдум у Нідерландах також не зашкодить: наприкінці квітня Єврокомісія надішле Раді Євросоюзу законодавчу ініціативу щодо скасування віз для українців, які подорожують до країн ЄС.

Схожі новини