Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Невже нам теж “бацьку” треба?

За що “останнього диктатора Європи”, як іще недавно називали на Заході Лукашенка, полюбили українські “прибічники євроінтеграції”?

Іще за часів Кучми, кажуть, то було. По селах на українському Поліссі робили опитування - за кого хочете голосувати? “За Лукашенка”, - відповіли селяни. У них там наше телебачення не ловило зовсім, навіть УТ-1, а білоруське - показувало. “И это всё о нём» - так тоді жартома називали білоруси випуски свого ТБ. Тобто про “бацьку”, який українцям Полісся сподобався. “Видний мужчина, хазяйствений”.

От не знав я раніше, вірити цій політичній байці чи ні... А тепер - вірю! Переконали результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг». Виявляється, серед усіх закордонних лідерів найкраще українці оцінюють саме президента Білорусі. Аж 63 % опитаних ставляться до Олександра Григоровича позитивно. (Для порівняння: до Меркель позитивно ставляться 58 % українців, до Грібаускайте - 51%, до Дуди й Обами - 49 %, до Олланда - 40%. Найгірше ж українці ставляться до Путіна — лише 10% тих, кому він до вподоби).

Ключ до розуміння популярності “бацьки” серед українців криється, зокрема, у такому спостереженні “Рейтингу”: “Лукашенко має високий рівень підтримки як серед прибічників євроінтеграції, так і серед прихильників Митного союзу”. З останніми все зрозуміло, багато хто з них і Путіна готовий облизувати... А за що “останнього диктатора Європи”, як іще недавно називали на Заході Лукашенка, полюбили “прибічники євроінтеграції”? Гадаю, багато важила твереза й послідовна позиція, яку “бацька” зайняв щодо російської агресії в Україні. Ця позиція, може, не на сто відсотків проукраїнська, - але й однозначно не пропутінська. Українці вдячні Лукашенку за те, що він чітко заявив: підступного удару з території Білорусі не буде. В умовах війни це немало... Позитивне ставлення українців до “бацьки” - це також відображення позитивного, дружнього ставлення українців до справді братнього білоруського народу. (Усі опитування, проведені в обох країнах, підтверджують: українці серед усіх народів найкраще ставляться до білорусів, а білоруси - до українців).

Утім, є й інша причина популярності Лукашенка серед українців. На жаль, це так звані патерналістські настрої у нашому суспільстві. Розумний термін означає прихильність громадян до такої влади, яка бере на себе вирішення усіх їхніх проблем. (Принаймні, декларує таку готовність). Це надія на лідера, який може буквально все: і міністрів регулярно “перетрахіваць”, і бульбу перебирати, і в хокей грати, і на лижах бігати, і в усіх питаннях сучасності розбиратися... За такої влади головне не так якість життя, як його стабільність - “аби не гірше”. І за цю стабільність громадяни готові багато що своєму лідеру пробачити. Навіть відверто диктаторські замашки... Схоже, твердження про те, більшість українців схильна до демократичного способу правління, є перебільшенням. Навіть попри два Майдани...

 

Схожі новини