Передплата 2024 «Добра кухня»

Російське ноу-хау: під час кризи жодних виборів! А то ще не тих виберуть...

До президентських виборів у Росії ще два роки. Зате парламентські вже восени цього року. Тож оригінальна ідея - якраз до часу. Тим паче, справжня економічна криза в Росії тільки розпочинається...

Нестандартним підходом до вирішення політичних проблем потішив Євген Тунік, очільник Інституту політичної інфраструктури Росії. У зверненні на ім'я голови Державної думи РФ Сергія Наришкіна цей Тунік запропонував... відмінити вибори! Не зовсім, не назавжди, а до завершення в Росії економічної кризи.

Тунік попросив Наришкіна "негайно розглянути питання про внесення в Конституцію поправок, які захистять Росію від інспірованої ззовні зміни влади й подальшого розвалу". Мовляв, оскільки західні санкції погіршили економічне становище багатьох росіян, то на вибори ці несвідомі громадяни можуть прийти з антиурядовими настроями. І відповідно, проголосують не за патріотів, а за опозиціонерів, які діють за вказівкою проклятого Заходу... Тунік пропонує, зокрема, аби за наявності в РФ “режиму економічної кризи” вибори можна було переносити: проводити їх не раніше, ніж через півроку після завершення такого режиму.

До президентських виборів у Росії ще два роки. Зате парламентські повинні відбутися вже восени цього року. Тож оригінальна ідея пана Туніка - якраз до часу. Тим паче, що справжня економічна криза в Росії тільки розпочинається... На тлі позахмарних рейтингів президента Путіна (його підтримують, кажуть російські соціологи, близько 85 % виборців) якось загубилися інші цифри. Їх на сайті російської радіостанції “Эхо Москвы» оприлюднив нещодавно колишній радник Путіна з економічних питань Андрій Ілларіонов. Згідно зі соціологічними даними, які він навів, останнім часом різко впала довіра росіян до багатьох державних інститутів, зокрема, до уряду, парламенту, місцевих органів влади, судів тощо. Певні протестні настрої у російському суспільстві зріють, і на виборах у ту ж Державну думу ці настрої цілком можуть проявитися... Тож ініціатива пана Туніка, цілком можливо, узгоджена “нагорі”. Не лише ж  Жириновському озвучувати росіянам свіжі задумки Кремля...

Чому не падає рейтинг Путіна? Росія здавна живе за принципом “цар хороший, бояри погані”. Наразі це спрацьовує... Поза тим, президент в очах більшості росіян є уособленням держави. Вона у тому авторитарному суспільстві є найвищою цінністю (не держава для людей, як мало би бути, а люди, маленькі безправні «гвинтики», - для держави-монстра). Тож і не наважуються поки що критикувати “самого”... А може, просто бояться? “Якщо скажу соціологам те, що думаю, про Медведєва чи Думу, - міркують росіяни, - нічого мені не зроблять. А про Путіна краще поганого не говорити, - аби “по шапці” не отримати”.

 

Схожі новини