Передплата 2024 ВЗ

Улюблена банкірша президента «не бачить підстав для зміцнення гривні»...

Багатостраждальна українська валюта б’є світові рекорди: гривня очолила рейтинг валют, які на початку 2016 року девальвували найбільше, пише Bloomberg.

У виданні зазначили, що українська гривня продовжить своє падіння і найближчим часом може втратити ще 4,4%, зокрема, якщо міжнародні кредитори зволікатимуть з офіційним підтвердженням чергового траншу фінансової допомоги Україні. 

Це не єдина погана новина для української економіки. На Всесвітньому економічному форумі у Давосі у звіті Global Competitiveness Report надійність банків України оцінили найнижчим показником - 140 зі 140. Ну і як логічний наслідок, голову Нацбанку України, неперевершену Валерію Гонтареву, авторитетне видання  Global Finance за підсумками 2015 року визнало найгіршим главою Центробанку у Європі. При цьому у  Гонтаревої рейтинг гірший, ніж у голови Центробанку Росії Ельвіри Набіулліної. Водночас на останній прес-конференції президент України Петро Порошенко не шкодував компліментів на адресу  керівника Нацбанку. Зокрема заявив, що задоволений її роботою, і додав, що пані Гонтареву планують висунути на звання “Найкращого голови Центрального банку у світі”. Щоправда, не уточнив, хто саме має такий намір. Пізніше журналісти намагалися з’ясувати, звідки ноги ростуть, надсилали відповідні запити в Адміністрацію президента, але досі так і не знайшлися ті, кому “стрілило в голову” висувати Гонтареву на звання “кращого банкіра світу”.

Схоже, президент і його улюблена банкірша живуть у якійсь паралельній реальності. Реальності, яка їх повністю задовольняє. А чого їм перейматися? На тлі очевидної банківської кризи, коли більшість банків втратили свої активи, а чимало взагалі “наказали довго жити” (за минулий рік НБУ ліквідував понад 30 банків), деякі фінансові установи  почуваються цілком затишно і комфортно. Вражаючі результати росту демонструє такий собі “Міжнародний інвестиційний банк”. Портфель валютних депозитів фізичних осіб у цьому банку виріс за минулий рік на 25%, гривневих — на 47%. Можна було б тільки порадіти за успішний банк, який дає собі раду в умовах банківської кризи, якби не одне “але”. “Міжнародний інвестиційний банк” належить президенту Петру Порошенку, який не натішиться роботою Гонтаревої...

Пригадую, Арсеній Яценюк під час свого першого прем’єрства  лякав народ тим, що курсу понад 12 гривень за долар українська економіка не витримає. Маємо 26 грн. за “зелений”, і економіка дивує своєю живучістю. Хоча живою її можна назвати лише умовно. Купівельна спроможність українців, а відтак і рівень життя, падає катастрофічно. Народ почав  суттєво економити та купує лише речі першої необхідності. Рівень тіньової економіки, за офіційними даними Мінекономрозвитку (!), зріс до 47%, а за неофіційними - до 60% (про що каже Михайло Саакашвілі). Інфляція перевищила 40%. Про інвестиції, зокрема у банківську сферу, годі й мріяти.  

Проблеми у гривні, а відтак і у всіх нас, загострилися одразу з призначенням пані Гонтаревої. Експерти попереджали: коли на таку відповідальну посаду призначають не авторитетну, фахову людину, а «свою в дошку», тобто кадрове рішення приймається за принципом особистої відданості, нічого доброго з того не буде. При Гонтаревій гривня знецінилася майже втричі! Причому обвал національної валюти зазвичай відбувався на другий день після чергового публічного виступу голови Нацбанку. Замість того, щоб заспокоювати суспільство, ця ексцентрична пані ніби спеціально своїми недолугими заявами провокувала паніку. Ось черговий шедевр Гонтаревої, яка кілька днів тому прокоментувала падіння гривні. Очевидно, щоб морально підтримати малий і середній бізнес в Україні, який на 90% імпортозалежний, пані голова НБУ заявила, що... «не бачить підстав для зміцнення гривні». І видала таке: «У нас гнучке курсоутворення. Я щомісяця виходжу після засідання монетарного комітету і розповідаю, що буде. Тільки не треба слухати, коли кажу, що у нас дефіцит current  account (поточного рахунку. - Авт.)... Це означає, що у курсу немає можливості зміцнюватися, і ризики збільшуються. Але в країнах СНД ситуація гірша, адже ми знаходимося під амбрелою (парасолькою. — Авт.)”, - втішила пані Гонтарева. Цікаво, вона справді така безнадійна «розумниця», чи просто вишукано знущається з українців? Її вперте небажання вивчити українську мову та хизування знанням англійської також багато про що свідчать. 

Пане президенте, я розумію, що з вашим особистим current  account  все гаразд, а ваша “амбрела” надійно захищає пані Гонтареву. Але терпець і нервова система українців не залізні. Може, вже крайній час робити кадрові оргвисновки та припинити бавитись з курсом? Може, досить тупо друкувати гривню, щоб закривати соціальні питання? Може, варто негайно припинити витікання валюти за кордон і взагалі заборонити на законодавчому рівні будь-які офшорні операції? Нарешті розібратися з рефінансуванням. І головне — стати на горло власним владним і фінансовим апетитам. Кредит довіри не безмежний. Наразі у президента є громовідвід в особі Яценюка, але і Арсеній Петрович не вічний камікадзе. Та й війна не все спише...

Схожі новини