Передплата 2024 ВЗ

От тепер “олігарх-ТБ” битиме Саакашвілi “по-дорослому”...

“Мочитимуть” зі звинуваченнями в усіх смертних гріхах... Але Саакашвілі до цього готовий. Не перший день екс-президент Грузії у великій політиці. Та й відступати йому вже нікуди.

Виступ Михайла Саакашвілі на Антикорупційному форумі є зразком класної політичної публіцистики. Не знаю в Україні іншого політика, який здатний настільки дохідливо розставляти усі крапки над “і”. Важливий нюанс: Саакашвілі не лише визнає, що корупційний дракон пожирає Україну, а й вселяє у людей упевненість, що цього дракона можна вбити.

Багато хто скаже, що Саакашвілі - популіст. Із терміном погоджуся: пан Михайло саме з тих політиків, які легко завойовують популярність серед виборців. Але по суті Саакашвілі не зовсім той популіст, до яких ми звикли в українській політиці. Наш класичний популізм - це коли кричать про нещасний народ, у якого кляті глитаї-капіталісти, у тому числі західні, хочуть “прихватизувати” дуже цінні державні підприємства... А Саакашвілі пояснює, що саме ці держпідприємства є становим хребтом української корупції. “Смотрящі” від олігархів пильнують, аби держпідприємства були стабільно збитковими. Тому олігархи стабільно з великим корупційним прибутком... На відміну від справжніх українських популістів, Саакашвілі впевнений: держава не може бути ефективним менеджером. Тому держпідприємства, каже Саакашвілі, треба продати - на чесному аукціоні.

Про створення нової політичної партії, лідером якої став би Саакашвілі, на Антикорупційному форумі не йшлося. Голова Одеської ОДА говорив про широкий громадський рух, який має охопити усі українські міста та села... Але безкомпромісність виступу Саакашвілі підказує: ми стали свідками зародження саме нової політичної сили. («Рух за очищення»? “Антикорупційний рух Саакашвілі”?). На ймовірних дострокових парламентських виборах ця нова сила може показати непоганий результат, може, навіть перемогти. Як реагуватимуть на таку перспективу вітчизняні олігархи? Вона для них як для Кощія Безсмертного голка в яйці... Можна передбачити, що на українських телеканалах, які майже всі належать олігархам, Саакашвілі зараз “мочитимуть”. Причому “по-дорослому”, зі звинуваченнями в усіх смертних гріхах... Але, гадаю, Саакашвілі до цього готовий. Не перший день екс-президент Грузії у великій політиці. Та й відступати йому, як він сам каже, вже нікуди.

Главою Одеської ОДА Михайла Саакашвілі призначив Петро Порошенко. У конфлікті Саакашвілі з главою МВС президент фактично став на бік одеського губернатора: назвав слова Арсена Авакова про те, що Саакашвілі має “забиратися”  з України, “ксенофобією”. Порошенко також нагадав: це саме він запросив екс-президента Грузії в Україну - для того, щоб той допомагав її реформувати. Виходить, говоримо Порошенко - маємо на увазі Саакашвілі, і навпаки? Зараз це так, а ось у перспективі можливі варіанти.

Перший заступник голови фракції «БПП» у Верховній Раді Ігор Кононенко досить співчутливо говорив про Миколу Мартиненка з “Народного фронту”, який під тиском звинувачень у корупції відмовився від депутатського мандату.  А для критики Саакашвілі цей Мартиненко - ледь не головна мішень. Можливо, Кононенко боїться, що з часом Саакашвілі переключиться на “сірих кардиналів” із президентської фракції? Теоретично, конфлікт Саакашвілі з деякими впливовими у фракції “БПП” особами, наближеними до президента, міг би розсварити Порошенка й Саакашвілі... А тут іще президенту обов'язково нашепочуть “по секрету”: “Дивіться, цей грузин стає надто популярним. Рейтинг уже вищий від вашого”. Тезу про те, що рано чи пізно любимий народом Саакашвілі складе конкуренцію Порошенку, обов'язково розкрутять у своїх ручних ЗМІ вітчизняні олігархи... “Болівар не витримає двох”? Чи цим двом усе-таки вистачить мудрості, аби не піддатися на гнилі провокації?

 

Схожі новини