Передплата 2024 «Добрий господар»

Із такої групи Україна повинна виходити

Не варто вважати жереб невдалим - бо могло бути ще гірше.

Перед жеребкуванням фінального турніру Євро-2016 чимало вітчизняних експертів мріяли про те, аби з першого кошика Україні попалася Португалія. Мовляв, у цій збірній тільки Криштіану Роналду зірка, а решта футболістів так собі... Але замість португальців маємо німців - чемпіонів світу. Попри це, не варто вважати жереб невдалим, бо могло ж бути ще гірше. Наприклад, Україна могла потрапити в “групу смерті” - до Іспанії, Чехії і Туреччини. Та й група, де суперниками нашої збірної могли стати команди Бельгії, Ірландії і Швеції, також зовсім не цукор.

Німці у нашій групі “залізобетонний” фаворит. У відбірному циклі, щоправда, чемпіони світу виступали не настільки впевнено, як на Мундіалі-2014. Німці програли у Варшаві полякам, зіграли вдома з ірландцями внічию, а в Дубліні навіть програли. Головний тренер “бундестіму” Йоахім Льов кидав у бій по кілька молодих гравців, ось команду й лихоманило. Але у фінальних турнірах німці зазвичай концентруються, тож сподіватися на те, що на Євро будуть “не ті” німці, не варто. Найгірше те, що з Німеччиною Україна зіграє вже у першому матчі групового етапу. Якщо Італія, наприклад, “запрягає” на фінальних турнірах завжди довго (через що іноді не виходить з групи), то німці зазвичай стартують сильно. На Мундіалі в Бразилії підопічні Льова в першому матчі розгромили португальців із рахунком 4:0...

Утім, шанси на вихід із групи Україна має, і то великі. (Тим паче, що на Євро-2016 до 1/8 фіналу вийдуть не лише дві найкращі збірні з кожної групи, а й чотири найкращі збірні, що посядуть у своїх групах треті місця). Дуже важливим для “синьо-жовтих” буде другий матч у групі - проти збірної Північної Ірландії. Ця команда фінішувала у своїй відбірній групі першою, але лише тому, що та група була слабенькою. Дуже посередні Румунія і Угорщина, футбольний карлик Фарерські острови, імпотентна нині Греція... Північноірландці - типові “клоуни”, які, найімовірніше, програють усі три матчі в нашій групі. Українці вже знатимуть, як зіграли з британцями поляки, і треба буде обов'язково зіграти з Північною Ірландією краще, ніж підопічні Адама Навалки. Найскладнішим для “синьо-жовтих” після можливої поразки у першому матчі проти Німеччини буде відновитися не так фізично, як морально.

Збірну Польщі підопічні Михайла Фоменка у відбірному циклі до Мундіалю-2014 перемогли двічі - 3:1 у Варшаві й 1:0 у Харкові. Але “біло-червоні” тоді й зараз - дві зовсім різні команди. Збірна Навалки надзвичайно швидко переходить від оборони в атаку - просто “вилітає”. А Роберт Левандовський, який у відборі на Мундіаль регулярно “мазав”, у відборі на Євро став регулярно забивати. Саме цей форвард мюнхенської “Баварії” і збірної Польщі став найкращим бомбардиром усього відбірного циклу, а УЄФА визнала Левандовського його найкращим гравцем. Виходить, “кадра” в матчі з Україною буде фаворитом? У самій Польщі до перспектив своїх улюбленців у матчі з українцями ставляться обережно. Стиль гри українців, кажуть польські експерти, створює “біло-червоним” певні проблеми. До того ж в останніх матчах із українцями полякам не щастило... Не виключено, матч Польща - Україна стане у боротьбі за вихід із групи С таким собі фіналом. Сили приблизно рівні, тож буде “заруба”.  

 

Схожі новини