Передплата 2024 «Добрий господар»

Мессі, Неймар чи Роналду?

На думку більшості експертів, найкращі шанси на «Золотий м’яч ФІФА» за 2015 рік має аргентинець.

Мессі, Неймар чи Роналду?
Мессі, Неймар чи Роналду?

Починаючи з 2008 року, “Золотий м’яч” діставався тільки двом футболістам - Ліонелю Мессі й Криштіану Роналду. Аргентинця визнавали найкращим футболістом світу чотири рази, португальця - тричі (в тому числі два попередні сезони). Не обійшлася без Мессі та Роналду і фінальна трійка претендентів на “Золотий м’яч ФІФА” за 2015-й рік. За почесний трофей вони посперечаються з іще одним форвардом - бразильцем Неймаром. Цей нападник іспанської “Барселони” “Золотого м’яча” ще не має. 

Чимало експертів бачили склад фінальної трійки претендентів іншим. Замість Роналду, вважали одні, у цьому тріо має бути партнер Мессі й Неймара по нападу “Барси” - уругваєць Суарес (той самий, що на Мундіалі-2014 у Бразилії вкусив за плече італійця К’єліні). Мовляв, саме атакувальний дует Неймар-Суарес дозволив “Барсі” зміцнити лідерство в іспанській Примері, поки Мессі був травмований. Тріо форвардів “Барси” забило 2015 року вже 125 голів! Це більше, ніж гравці будь-якої іншої команди на планеті разом узяті... Інші ж фахівці були впевнені, що на фінальну номінацію на “Золотий м’яч” заслужив цього року польський форвард мюнхенської “Баварії” Роберт Левандовський. Адже саме його УЄФА визнав найкращим гравцем відбірного циклу до Євро-2016, у якому поляк із 13 голами став найкращим бомбардиром. І хіба не вартий уваги фантастичний рекорд Левандовського, який у матчі “Баварії” з “Вольфсбургом” забив п’ять голів за 9 хвилин? 

Утім, “Золотий м’яч” - це не лише оцінка футбольної майстерності, а й своєрідний рейтинг популярності. Комусь уже набрид Мессі, хтось не вважає гідним претендентом Роналду, - але що поробиш, коли саме за цих футболістів голосують спортивні журналісти, головні тренери й капітани європейських збірних? 

Багато важить також комерційний аспект справи. Потрапляння до фінальної трійки претендентів воротаря (як-от торік німця Мануеля Нойєра) чи захисника є тільки винятком із правила, за яким “Золотий м’яч” повинен одержати форвард. Найкращий футболіст світу одразу стає “обличчям” багатьох відомих брендів. А компанії, які продають популярні напої, чіпси чи спортивний одяг, воліють бачити у ролі тих “облич” гравців, які забивають голи, - бо форварди продаються краще! До речі, поява у фінальній трійці Неймара може мати і маркетингову причину. Оскільки кар’єра 31-річного Роналду, пише французька L’Equipe, уже не на висхідній, то вже влітку наступного року компанія Nike, “обличчям” якої є Криштіану, передасть його повноваження 23-річному Неймару. Той гратиме на Олімпіаді-2016 в Ріо-де-Жанейро за збірну Бразилії. Популярність Неймара в цій країні, розраховують у Nike, дозволить збільшити продажі. 

Церемонія вручення “Золотого м’яча ФІФА 2015” відбудеться 11 січня 2016 року в швейцарському Цюріху. На думку більшості експертів, найкращим футболістом світу вже вп’яте назвуть Ліонеля Мессі. Неймар, мовляв, ще “зелений”, а Роналду не такий яскравий, як у попередні роки... У принципі, аргентинський унікум Мессі свій п’ятий “Золотий м’яч” заслужив. 2015 року його “Барселона” виграла три великі турніри - чемпіонат і кубок Іспанії, а також Лігу чемпіонів. 

Схожі новини