Передплата 2024 ВЗ

Ердоган також “рішучий мачо”...

Туреччина загалом не в захопленні, м'яко кажучи, від того, що Росія влізла до Сирії.

Збитий турецькими винищувачами російський бомбардувальник став для Кремля холодним душем. У Москві явно розгублені. Від кого-від кого, а від президента Ердогана, якого Путін вважав своїм приятелем, російський правитель такого не чекав. І ось вчорашнього друга Путін уже звинувачує в “ісламізації” Туреччини, а росіянам рекомендує утриматися від поїздок до “небезпечної” Антальї... А між тим, рішучі дії Анкари - цілком передбачувані.

По-перше, турки Путіна неодноразово попереджали: ще одне порушення повітряного простору - будемо стріляти. По-друге, за кілька днів до збиття Су-24 Анкара висловила Москві своє “фе” з приводу російських авіаударів по селищах у Сирії, де проживають туркмени - етнічні родичі турків. (Ці туркмени - вороги режиму Асада, тож бомби, які скидають на них росіяни, зайвий раз підтверджують, що не з “Ісламською державою” бореться Путін у Сирії). По-третє, Туреччина загалом не в захопленні, м'яко кажучи, від того, що Росія влізла до Сирії. Сунітська Туреччина не хоче зміцнення Асада-шиїта. Хоча б тому, що союзник сирійського диктатора, шиїтський Іран, - стратегічний конкурент Туреччини у регіоні... І нарешті, збитий російський Су-24 суттєво зміцнив імідж президента Ердогана в Туреччині - такий собі “рішучий мачо”, що нікого й нічого не боїться. Путін у Росії такого ж удає.. Чого ж тоді так дивується?

Туреччина - стратегічно важливий для Заходу член міжнародної коаліції, яка бореться з “Ісламською державою”. Тепер, коли Росія розсварилася з Туреччиною, плани Путіна , який хотів приєднатися до цієї коаліції фактично на своїх умовах, зазнали фіаско. Ні, Росію ще можуть взяти до коаліції, - але якщо вона справді боротиметься проти “ІДІЛ”, а не за Асада. Чи піде на це Путін? Найімовірніше, ні. Тоді що робитиме? Є два шляхи. Або потихеньку виповзати зі Сирії, зализуючи рани, або терміново відволікти увагу пересічної “вати” від сирійських проблем - якою-небудь новою “переможною війною”... Чи радше старою? Тож розслаблятися Україні аж ніяк не можна.

 

Схожі новини