Передплата 2024 ВЗ

У Польщі його називали “бандерівцем”... А в Україні він буде польським послом

У дипломатію Марчін Войцеховський прийшов із міжнародної журналістики. Його призначення - надзвичайно вдалий вибір. І для України, і для Польщі.

Новим послом Польщі в Україні буде Марчін Войцеховський - теперішній речник польського міністерства закордонних справ. Прочитавши цю інформацію, я дуже зрадів. Це призначення - просто в “десятку”! Адже Марчін Войцеховський - один із найбільш щирих друзів України, яких маємо у Польщі.

У дипломатію Марчін Войцеховський прийшов із міжнародної журналістики. У 1999-2003 роках був кореспондентом “Газети виборчої” в Україні. Часто бував у Львові, досконало вивчив українську мову. Згодом протягом кількох років Войцеховський працював кореспондентом “Виборчої” у Москві, але про своє “перше кохання” не забував. Про події української революції 2004-2005 років Марчін написав прекрасну книгу, яка називається “Помаранчевий майдан”. 2012 року Войцеховський став віце-головою правління Міжнародної фундації “Солідарність”. Речником польського МЗС новий посол РП в Україні став у вересні 2013-го, ще за міністра закордонних справ Радослава Сікорського. Працював на цій посаді також за наступного глави польського МЗС, Гжегожа Схетини. І ось тепер - нова дипломатична вершина.

Хоча комісія у закордонних справах Сейму затвердила кандидатуру Войцеховського ще на початку липня, це призначення зависло у повітрі. “Міжнародна політика - прерогатива президента, - говорили тоді критики кандидатури Войцеховського. - Броніслава Коморовського невдовзі змінить Анджей Дуда, який напевно не довіряє Войцеховському так, як Коморовський. Україна є надто важливим для Польщі напрямком, щоб доручати його людині, яка не користується повною довірою президента”. Справді, Дуда змінив Коморовського, а згодом парламентські вибори виграла партія “Право і Справедливість”, кандидатом якої був Дуда... Можливо, рішення про призначення Войцеховського встиг підписати ще Коморовський. А може, президент Дуда вирішив, що “коней на переправі не міняють”?

Деякі польські критики призначення Войцеховського послом в Україні закидають йому брак відповідного дипломатичного досвіду. Але головне звинувачення від представників польських “кресових”, націоналістичних кіл - “бандерівець”! Мовляв, у питанні Волинської трагедії Войцеховський займає відверто проукраїнську позицію... Зрозуміло, ніякий він не бандерівець - просто намагається знайти шляхи до польсько-українського історичного примирення. У статті “Курява після Волині”, опублікованій у двомісячнику “Нова Східна Європа”, Марчін Войцеховський, зокрема, писав: ”Хоч польська вина перед українцями в 1943-1944 роках насправді була набагато меншою, але якщо оцінювати наші відносини в сукупності, то Польща протягом віків різними способами стримувала абсолютно справедливе прагнення українців мати свою державу і національну ідентичність... Українська сторона повинна ясніше зрозуміти, що дії УПА стосовно польського населення в 1943 році були злочинними. Поляки повинні набагато глибше усвідомити власні провини перед Україною протягом століть і в міжвоєнне двадцятиліття... З погляду українського населення... ми віками були на цих землях окупантами, які намагалися накинути польське домінування, культурні моделі, мову, релігію”. У Польщі не бракує тих, хто з таким підходом не згідний. Утім, гадаю, і в Україні знайдуться ті, хто закине Войцеховському упередженість... Загалом, можна погодитися з главою МЗС Польщі Гжегожем Схетиною, який на церемонії з приводу призначення нового посла в Україні назвав його майбутню місію “важкою і відповідальною”.

... Журналісти “Високого Замку” добре знайомі з новим польським послом. Зустрічалися в різних містах, у різних країнах, - на семінарах і конференціях. Одного з нас Марчін гостинно приймав у Москві, для інших проводив цікаву екскурсію варшавським офісом “Газети виборчої”... Його призначення - надзвичайно вдалий вибір. І для України, і для Польщі.

 

Схожі новини