Передплата 2024 «Добра кухня»

Такі “родичі” нашому футболу не потрібні

Відео огидного нападу на трибунах київського “Олімпійського” можна подивитися на сайтах провідних британських видань, зокрема, “Гардіан”.

Матч групового етапу футбольної Ліги чемпіонів “Динамо” - “Челсі” ось уже кілька днів перебуває у центрі уваги англійських ЗМІ. Думаєте, вони вражені добротною грою українського клубу? Не вгадали. На жаль, на Туманному Альбіоні стадіон-красень “Олімпійський” прославився цього разу іншим. А саме - хуліганським нападом натовпу малолітніх фанатів “Динамо” на кількох темношкірих уболівальників. Юні расисти з динамівською символікою, розповідають очевидці неподобства, били цих бідолах із вигуками “white power” - “біла влада”. Найімовірніше, темношкірі вболівальники також прийшли підтримати “Динамо”... Відео огидного нападу на трибунах київського “Олімпійського” можна подивитися на сайтах провідних британських видань, зокрема, “Гардіан”.

В УЄФА уже відкрили відповідне дисциплінарне провадження. (Очевидно, з подачі ФАРЕ - організації-партнера УЄФА, яка моніторить порушення на расистському грунті). Покарання київському “Динамо”, що як організатор матчу несе відповідальність за порядок на трибунах, оголосять 27 жовтня. Це покарання може бути дуже суворим - аж до виключення клубу з нинішнього розіграшу Ліги чемпіонів. Або, якщо “підсуєтиться” почесний президент “Динамо” і віце-президент УЄФА Григорій Суркіс, із київського клубу можуть зняти три очка в таблиці групи G. Враховуючи обставини справи, такий варіант був для “Динамо” легким переляком... Сподіватися ж на те, що УЄФА обмежиться лише штрафом (може, зобов'язавши “Динамо” зіграти кілька матчів у Лізі чемпіонів без глядачів), навряд чи варто.

Перші пояснення, які дав віце-президент “Динамо” Олексій Семененко, виглядають жалюгідно. От ми відразу після матчу спілкувалися з директором матчу від УЄФА, і він жодних серйозних претензій не мав... От раніше темношкірі вболівальники сиділи в секторі з іншими нашими “ультрас”, і ніяких інцидентів не було. А тут ці темношкірі вболівальники раптом перейшли до сектору, де сидять ультрас з угруповання “Родичі”, і це призвело до інциденту... Дитячий садок якийсь! Директор матчу від УЄФА міг і не зауважити побиття. Воно тривало недовго, і той директор міг тоді в інший бік дивитися... А якщо ви знаєте, що ці “Родичі” неадекватні, - навіщо взагалі пускати таких “фанатів” на стадіон? Іще й на матч Ліги чемпіонів, до якого прикуто увагу британської преси?

... 14 листопада великий футбол приїде до Львова. У першому матчі плей-оф до Євро-2016 збірна України прийматиме на “Арені Львів” збірну Словенії. Цей поєдинок, як і матч “Динамо” - “Челсі”, є частиною змагань, які організовує УЄФА. Після хуліганського інциденту на “Олімпійському” увага представників УЄФА до того, що відбуватиметься на трибунах “Арени Львів”, буде особливою. Тим більше, що “Арена Львів” уже покарана ФІФА за “прояви расизму” на матчі Україна-Сан-Марино. Наші футбольні власті мають намір подавати апеляцію у ФІФА - аби збірній України дозволили грати на “Арені Львів” матчі відбірного циклу до Мундіалю-2018. Оцінка, яку дадуть міжнародні інспектори (зокрема, від ФАРЕ) організації матчу зі словенцями, буде багато в чому визначальною... На останніх матчах національної збірної у Львові, проти збірних Люксембургу та Білорусі, порушень на трибунах не було. Але розслаблятися не варто! Невідомо чиї “родичі” на трибуни “Арени Львів” потрапити не повинні.

 

Схожі новини