Передплата 2024 «Добре здоров’я»

“Як Путін хоче перемогти в Україні? Щоб зрозуміти це, подивіться на Молдову”

На ймовірних дострокових парламентських виборах у Молдові великі шанси на успіх матимуть політики, які орієнтуються на Росію.

 

Краще вчитися на чужих помилках, ніж на своїх, чи не так? Тож варто уважно придивитися до негативного досвіду нашої сусідки Молдови. Держава, яку Європейський Союз призначив свого часу “найкращим учнем” серед учасників “Східного партнерства”, переживає нині глибоку внутрішньо-політичну кризу. Яка цілком може завершитися тим, що зі шляху європейської інтеграції Молдова може збитися на манівці прокремлівської орієнтації... Головна причина молдовських проблем Україні добре знайома - корупція.

Лідер опозиційних соціалістів Додон хоче наступного тижня поставити на голосування вотум недовіри уряду. Інший опозиціонер, лідер комуністів Воронін, каже, його партія цей вотум підтримає. Цілком можливо, що на Молдову чекають нові парламентські вибори, - бо проєвропейська урядова коаліція фактично розпалася. “Контрольний постріл” зробив генпрокурор, який з парламентської трибуни розповів про корупційні діяння колишнього прем'єр-міністра, лідера Ліберально-демократичної партії Філата.

Генпрокурор, пишуть молдовські ЗМІ, звинуватив Філата в причетності до "крадіжки століття" — виведення в офшори з молдовських банків мільярда євро державних коштів. Екс-прем'єр начебто одержав понад 200 мільйонів євро від підприємця, який є головним обвинуваченим у цій справі. Саме ця гучна оборудка була приводом для масових вуличних протестів, що відбулися нещодавно в Кишиневі... Суд заарештував Філата. Той упевнений, що проти нього інтригує один із партнерів по коаліції, представник Демократичної партії Плахотнюк. А прем'єр-міністр Молдови Стрелець заявив, що усі ці події - добре спланована атака на уряд, головна мета якої - збити Молдову з курсу на європейську інтеграцію. Імовірно, Філат і Стрелець мають рацію... І все ж “першоджерело” молдовської кризи - не “змова” чи підступи партнерів по коаліції, а банальна корупція! Звинувачення у причетності до крадіжки мільярда євро державних коштів (для маленької Молдови це величезна сума) стосуються тих політиків, що вели цю державу в Євросоюз. Саме тому на ймовірних дострокових парламентських виборах великі шанси на успіх матимуть політики, які орієнтуються на Росію.

... Зупинка Путіним активних воєнних дій на Донбасі не означає, що він відмовився від своїх цілей в Україні. Просто зараз Кремль зробив ставку на те, що до влади в Україні прийде інша, проросійська владна команда. “Щоб зрозуміти, як президент Росії Володимир Путін збирається перемогти в Україні без продовження війни, варто подивитися на сусідню Молдову, - пише видання Bloomberg View. - Якщо Україна не зможе приборкати корупцію і її нинішній уряд буде дискредитований, не виключено, що на неї чекає те саме: демократичні проєвропейські партії вилетять з політики, а інші, менш лояльні до ЄС, прийдуть до влади. І не важливо, чи буде нова українська влада націоналістичною, чи дружньою до Росії. Путіна влаштовують обидва варіанти, оскільки вони зіб'ють Україну зі шляху зближення з Європою”.  

 

Схожі новини