Передплата 2024 ВЗ

Словенію пам'ятаємо добре...

16 років тому Україна вже грала з цією збірною у плей-оф. Тоді ми на Євро не пройшли... Настав час помсти.

Перший стиковий матч проти збірної Словенії футбольна збірна України зіграє у Львові! На користь “Арени Львів” відразу схилявся президент Федерації футболу України Андрій Павелко. Ведучий “Великого футболу” Олександр Денисов іще в неділю повідомив, що місцем проведення домашнього поєдинку плей-оф до Євро-2016 “на 90 %” вже визначено Львів. У понеділок із цього приводу висловився головний тренер “синьо-жовтих” Михайло Фоменко. За його словами, тренерський штаб збірної України не проти, аби перший “стик” відбувся на “Арені Львів”… І нарешті, у вівторок, 20 жовтня, Виконком ФФУ затвердив це рішення! Домашній стиковий матч збірна України зіграє у суботу, 14 листопада (початок о 19.00). А матч-відповідь у Словенії відбудеться у вівторок, 17 листопада (21.45). Тобто рівно через 16 років після кошмарного для “синьо-жовтих” матчу плей-оф до Євро-2000 на засніженому київському “Олімпійському”.

Звістку про те, що жереб обрав нам у суперники словенців, більшість українських уболівальників сприйняли радісно. Мовляв, це набагато краще, ніж міцна Данія чи Ірландія, яка у Дубліні обіграла Німеччину... Звичайно, Словенія - це не Франція, з якою два роки тому довелося грати у “стиках” до Мундіалю. Але й недооцінювати підопічних Сречко Катанєца не варто. До чого можуть призвести “шапкозакидацькі” настрої, ми переконалися 16 років тому, коли у плей-оф до Євро-2000 жереб також обрав “синьо-жовтим” збірну Словенії. Головним тренером якої також працював Катанєц...

Усі тоді в Україні були переконані, що Словенію Шевченко і компанія пройдуть без проблем. Перший тайм матчу в Любляні цю версію підтвердив: Шева забив красень-гол, у словенців мало що виходило. Пам'ятаю, як перед початком другого тайму Шевченко і Ребров щось весело обговорювали у центральному колі... Але веселощів не вийшло. Словенці зібралися і, скориставшись розслабленістю українців, забили двічі. Другий гол “привіз” наш воротар Шовковський. Замість того, аби з кута поля вибити м'яч за бокову лінію, СаШо скерував його у центр поля, просто на ногу словенцеві. Той вдарив - і влучив у порожній кут воріт, до якого не встиг добігти Шовковський... 1:2 перед матчем-відповіддю - не трагедія, у Києві українцям достатньо було виграти з рахунком 1:0. Але 17 листопада, за кілька годин до матчу, Україну атакував сніговий шторм. На засніженому полі переміг не той, хто був сильніший, а той, кому пощастило. Ребров у другому таймі забив із пенальті, але через десять хвилин підопічні Катанєца, яким допоміг рикошет, рахунок зрівняли... І поїхали на Євро-2000.

Через 16 років після тієї футбольної трагедії випала нагода помститися. Але робити це треба з холодною головою. Недооцінка суперника неприпустима! Нинішня Словенія насправді не така вже й слабка. Семеро її футболістів грають у клубах італійської Серії А (“Інтері”, “Кальярі”, “Аталанті”, “Палермо”, “Фіорентині”, “К'єво”), тож досвід виступів на високому рівні мають. Так, у відбору до Євро-2016 Словенія грала поганенько. Зокрема, програла на виїзді Естонії і звела внічию домашній матч із Литвою... Але міцну Швейцарію словенці вдома обіграли. І топ-збірній, Англії, два голи на рідному стадіоні забили (щоправда, три пропустили). Загалом, збірна Словенії вміє сконцентруватися і в потрібний момент видати непогану гру. Словенці чотири рази грали в “стиках”, і тричі пройшли далі! Попри те, що “на папері” збірні України, Росії і Румунії були в тих плей-оф фаворитами. А тепер порівняйте з українським “доробком” стикових матчів: п'ять разів брали участь - і п'ять разів на Євро чи Мундіаль їхали суперники...

Утім, будь-який нефарт рано чи пізно закінчується. Тим більше, у такому фартовому для збірної України місті, як Львів... Якщо підопічні Фоменка зіграють проти словенців так, як у Києві проти іспанців, то цілком можуть перемогти з комфортним рахунком. Словенія - аж ніяк не Франція, тому 2:0 на “Арені Львів” для загального успіху мало би вистачити.

 

 

 

 

Схожі новини