Передплата 2024 «Добра кухня»

“Бацька” ще не демократ. Але вже не диктатор

Із призупиненням санкцій ЄС “бацька” нарешті одержить простір для маневрів на міжнародній арені, якого позбавив себе репресіями проти білоруської опозиції. Цей простір потрібний Лукашенку для протидії Путіну, який уже відкрито намагається “захапати” Білорусь.  

У стабільній Білорусі - без політичних сенсацій. “Вічний” Олександр Лукашенко легко виграв президентські вибори - уже вп'яте (!) поспіль. Результат “бацьки” вражає - понад 83 % голосів. Жодний з трьох інших претендентів не набрав навіть п'яти відсотків... Утім, ці президентські вибори в Білорусі все-таки суттєво відрізнялися від попередніх.

Спостерігачі від ОБСЄ визнають: "Вибори 11 жовтня... показали, що Білорусі треба пройти тривалий шлях у виконанні своїх зобов'язань... щодо проведення демократичних виборів”. Але ті ж спостерігачі відзначили й “деякі конкретні поліпшення” у виборчому процесі. Зокрема, “процес голосування у день виборів був позитивно оцінений на 95% виборчих дільниць”, і “виборці мали можливість зробити свій вибір вільно, за присутності багатьох вітчизняних і міжнародних спостерігачів”. Як для виборів у державі, президента якої нещодавно називали “останнім диктатором Європи”, така оцінка ОБСЄ - справжній прорив. Як і те, що деякі з кандидатів у президентів відкрито критикували Лукашенка, а його опонентам цілий місяць дозволяли збиратися на публічні акції під національним біло-червоно-білим прапором. За який у Білорусі до початку виборчої кампанії можна було одержати реальний термін ув'язнення... Не “затлумили” білоруські правоохоронці й ту нечисельну акцію проти “фальсифікації під час підрахунку голосів”, яка відбулася відразу після голосування. Порівняно зі звірячим розгоном опозиційної демонстрації в Мінську після попередніх виборів - крок уперед.

Виборами у “лагідному” режимі Лукашенко намагався не зірвати процес потепління відносин Білорусі з Європейським Союзом. Брюссель ще до виборів пообіцяв Мінську призупинити санкції - на чотири місяці. У ЄС оцінили, по-перше, що “бацька” випустив із тюрми шістьох політичних в’язнів, і по-друге, що взяв активну участь у врегулюванні української кризи - як гостинний господар переговорів, унаслідок яких з'явилися Мінські домовленості. Призупинення санкцій Євросоюз пов'язував також із більш-менш нормальним проведенням виборів, ось Лукашенко й старався... Тепер 140 білоруських чиновників знову зможуть їздити до ЄС, а їхні закордонні рахунки (в кого є) буде розморожено. Сам же Лукашенко перейде в оцінці ЄС в іншу категорію керівників. Тепер це вже не “останній диктатор Європи” (на цей титул є інший кандидат), а авторитарний правитель, з яким можна мати справу. Принаймні, до того часу, поки знову не “скурвиться”.

Із призупиненням санкцій ЄС “бацька” нарешті одержить простір для маневрів на міжнародній арені, якого позбавив себе репресіями проти білоруської опозиції. Цей простір потрібний Лукашенку для протидії Путіну, який уже відкрито намагається “захапати” Білорусь. Танків іще не надсилає, але військову авіабазу на білоруській території уже створює. Причому - без відома Лукашенка. Наляканий нападом Росії на Україну, “бацька” такі російські плани сприймає як велику загрозу... Потепління на лінії ЄС-Мінськ - зручний момент для Києва, аби поглибити й зміцнити білорусько-українські відносини. Ми ж добре знаємо, хто насправді є “останнім диктатором Європи”... Гуртом із “бацькою” бити його буде легше.  

 

Схожі новини