Передплата 2024 «Добрий господар»

“Бук” цілився не в “Ан”, а саме в “Боїнг”... Російський?

Він летів тим самим коридором, але трохи раніше, ніж малайзійський. Можна припустити, що російський екіпаж «Бука», погано орієнтуючись на місцевості, вийшов у заданий район пізніше, ніж передбачалося.

 

Брехати Чуркіну не звикати. У 1983 році, коли радянський винищувач збив у районі Сахаліну південнокорейський “Боїнг”, Чуркін працював у посольстві СРСР у Вашингтоні. Саме він тоді й повідомив журналістів про те, що Радянський Союз жодного відношення до катастрофи “Боїнга” не має... Утім, на засіданні Ради Безпеки у середу навіть Чуркіну було “невдобно”. Представник Росії в ООН опускав очі. Схоже, сам розумів, яку маячню верзе...

Кремль продовжує відстоювати версію про те, що малайзійський “Боїнг” збила Україна. Щоправда, досі не можуть визначитися, як саме: чи то “Буком” із землі, чи то бойовим літаком із повітря... Утім, не виключено, припускає російський публіцист Андрій Піонтковський, що невдовзі Москва погодиться на іншу версію катастрофи “Боїнга”. Кремль, вважає Піонтковський, може піти на те, аби визнати винними в атаці на пасажирський літак донбаських “ополченців”. Мовляв, “учасники опору” звідкись дістали “Бук”, певно, в “укропів” відбили, - і стрельнули по рейсу Амстердам - Куала-Лумпур... Цю версію Піонтковський у своїй статті (“Новое время”) влучно назвав “мавпа з гранатою”.

“ Версія про “мавпу з гранатою”... ще менш переконлива, ніж божевільна телевізійна про подвійний український удар, - вважає Піонтковський. - Мавпи - мотороли, гіві, бетмени, примари тощо - не могли обслуговувати ЗРК "Бук". Для цього потрібен висококваліфікований злагоджений екіпаж професіоналів. Нідерландські слідчі вже відправили... усім зацікавленим країнам, включаючи РФ, доповідь, в якій вказані імена російських військовослужбовців, членів екіпажу ЗРК "Бук", який прибув у Донецьку область з території Росії. 17 липня 2014 року він знищив малайзійський пасажирський авіалайнер і негайно вирушив назад... Ці професіонали не могли сплутати пасажирський “Боїнг”, що летів на висоті 10 тисяч метрів, із українським транспортним літаком "Ан", що летів на висоті 5000 метрів. Вони свідомо і за наказом знищили “Боїнг”, що летів у заданому їхнім командуванням коридорі. Який саме це був "Боїнг" - це було вже не питання не їхньої компетенції. Якщо від початку ставилася мета знищення саме малайзійського "Боїнга", то в чому був сенс такої спецоперації? Політичні наслідки загибелі 283 пасажирів із багатьох країн були для російського керівництва жахливими”.

Значить, планували збити інший “Боїнг”... Імовірно, російський, який летів тим самим коридором, але трохи раніше. Можна припустити, що російські військовослужбовці, погано орієнтуючись на місцевості, вийшли у заданий район пізніше, ніж передбачалося. Може, екіпаж “Бука” збили з пантелику однакові назви населених пунктів Донеччини. От і забарилися... А “мотороли” справді думали, що “Бук” приїхав із Росії збивати український транспортник.

Піонтковський цитує головного редактора “Эха Москвы» Олексія Венедиктова (одного з тих, кому Кремль доручив просувати на Заході версію про “мавпу з гранатою”): "А от уявіть, якби сепаратисти збили помилково російський "Боїнг". Що б тоді залишалося робити Путіну? Російський літак збитий над українською територією. Я б на місці Путіна відправив танки на Київ". Такий сценарій Піонтковський вважає реальним, бо ж “ідеться про тих самих людей... які 16 років тому були схоплені за руку при спробі підірвати житловий будинок у Рязані, після того, як три інших будинки вже були підірвані невідомими”.

... Рано чи пізно дізнаємося, як було насправді. Принаймні, версія про диявольський план із російським “Боїнгом” пояснює, чого так нервує Путін. (Телефонував прем'єру Нідерландів, переконував у “недоцільності” створення трибуналу по збитому “Боїнгу”). Навіть мавпі зрозуміло: наказ про проведення спеціальної операції такого рівня міг віддати тільки сам Путін.  

 

Схожі новини