Передплата 2024 «Добра кухня»

Нові “успіхи” Кремля: проросійський Земан критикує... Росію

Незадоволення президента Чехії спричинив показаний на телебаченні РФ документальний фільм "Варшавський договір. Розсекречені сторінки" - про події Празької весни 1968 року.

Президент Чехії Мілош Земан був донедавна для Кремля класичним “корисним ідіотом”. (Авторство терміну приписують Леніну. Більшовики називали так тих недолугих людей на Заході, що, як ті папуги, повторювали штампи радянської пропаганди). Український Євромайдан президент Чехії кваліфікував як "лігво бандерівських сил". Земан казав, що “кількасот добровольців”, які воюють на сході України, “не можна вважати російським вторгненням”. Земан - єдиний з глав держав ЄС, який російську агресію на Донбасі називав "громадянською війною", через яку,  мовляв, вводити економічні санкції ЄС проти Росії недоцільно...

У Чехії люди на демонстраціях показували Земану червону картку, жбурляли у нього яйцями, - але він і далі йшов у фарватері Путіна. До останнього збирався до Москви на парад 9 травня, а коли його розкритикував за це посол США у Чехії, Земан заявив, що “двері Празького граду  для цього посла зачинені”. У Москві відразу похвалили Земана за “незалежну” позицію... Чуйність пана Мілоша до кремлівських ідей у Чехії пов'язують з фінансовою допомогою, яку надають Земанові російські олігархи.

І раптом - метаморфоза. Проросійський Земан публічно критикує Росію! Незадоволення президента Чехії спричинив показаний на телебаченні РФ документальний фільм "Варшавський договір. Розсекречені сторінки" - про події Празької весни 1968 року. Творці цього “шедевру” путінського агітпропу виправдали радянське вторгнення до Чехословаччини. Мовляв, інакше діяти було не можна, бо підступний Захід готував у мирній соціалістичній країні військовий переворот... У відповідь Земан назвав радянське вторгнення до Чехословаччини злочином. "Російське телебачення бреше, і жодних інших коментарів, крім того, що це журналістська брехня, дати не можу”, - заявив президент Чехії.

Різка й нервова реакція Земана пов'язана з тим, що цим ідіотським фільмом Путін його фактично підставив. Через проросійські заяви Земана його рейтинг у Чехії і так знизився, а тепер узагалі впаде нижче плінтуса. Особливо на фоні реакції на скандальну стрічку решти політиків Чехії і Словаччини. "Це однозначно була окупація, здійснена всупереч волі тодішнього уряду Чехословаччини і наших громадян", - заявив, говорячи про придушення Празької весни, прем'єр-міністр Чехії Богуслав Соботка. А МЗС Словаччини наголосило: “Фільм намагається переписати історію і сфальсифікувати історичні істини про темну главу нашої історії”. За словами оглядача чеської газети “Лідове новіни” Даніела Кайзера, російська кінострічка “ще більше розлютила чехів проти росіян” і “послабила позиції проросійського Земана всередині країни”. Ну хоч якась від тих “розсекречених сторінок” буде користь... 

Схожі новини