Передплата 2024 «Добрий господар»

Багатий президент краще, ніж “бідний”

Напередодні чергового телевізійного спілкування з мільйонами росіян їх президент оприлюднив декларацію про свої доходи за 2014 рік.

Володимир Путін заробив торік, якщо вірити його декларації, 7,654 мільйона рублів (за нинішнім курсом, близько 150 тисяч доларів). Президент РФ задекларував також земельну ділянку (15 “соток”), одну квартиру площею 77 кв. м (ще одну, площею 153 кв. м, Путін орендує) і гараж. У автопарку президента Росії, згідно з декларацією, три автомобілі радянського виробництва — дві 21-х “Волги” та “Нива”.

Напевно, тим понад 80 % російських виборців, які, якщо вірити соціологам, підтримують Путіна, декларація президента сподобається. “Багатший від нас, звичайно, але ж він на такій високій посаді, йому належиться. Зате патріот який! Вітчизняні “Волги” колекціонує”... Красиву легенду про скромного царя допомагає створювати прес-секретар Путіна. За словами Пєскова, до того, що чимало його підлеглих заробляють набагато більше від нього, президент Росії ставиться спокійно. “У всіх різне минуле, — каже Пєсков. — Хтось працював у бізнесі, хтось з того часу має якісь банківські вклади, ще щось, якісь кошти, доходи”. А от президент Путін, мовляв, жодного стосунку до бізнесу не має...

Звичайно, декларація Путіна — повна “ботва”, фейк, розрахований на людей, не здатних аналізувати і самостійно робити висновки (таких у теперішній Росії, на жаль, більшість). За оцінками західних експертів, особистий статок Путіна — щонайменше 40 мільярдів доларів США. Ці експерти кажуть, потік нафтогазових грошей, що роками щедро годував російський бюджет, не минув і особистої путінської кишені... А дехто на Заході навіть називає президента Росії найбагатшою людиною світу! У своїй доповіді “Життя раба на галерах” (2012) застрелений російський опозиціонер Борис Нємцов писав, зокрема, про путінську колекцію годинників вартістю 22 мільйони рублів, що тоді становило шість річних президентських зарплат. “Як людина могла придбати цю колекцію, задекларувавши річний дохід у 3,6 мільйона рублів? — запитував Нємцов. — Або йому ці годинники подарували, і він їх не декларував, — тоді це хабар. Або його доходи не відповідають тому, що він задекларував. Тоді це корупція".

Дивлячись на нинішню Росію, бачимо недавню Україну. Екс-президент Янукович також жив дуже скромно. Бідака задекларував за 2012 рік аж 20 мільйонів гривень доходів, причому 15 — це були гонорари як “письменника”. І автомобілів колишній наш Гарант, згідно з його декларацією, не мав жодного. Можна тільки дивуватися, звідки ж узялося потім усе те багатство, яке Віктор Федорович поспіхом вивозив із Межигір'я...

Оприлюднені нещодавно декларації вітчизняних високопосадовців багатьох українців неприємно вразили. “Це ж треба: вони такі багаті — а ми такі бідні”. Від таких підрахунків дехто, мабуть, і апетит втратив... Але у цих деклараціях є й позитив. Якщо хочемо жити в нормальній державі, то перейматися треба не розміром доходів наших “достойників”, а тим, чи вони заробили свої гроші законно, і чи сплатили зі своїх доходів податки. Певний прогрес у цьому напрямку є. Зокрема, декларація Петра Порошенка, який задекларував за минулий рік майже 369 мільйонів гривень доходу, є незрівнянно ближчою до реальності, ніж безсоромні "фількіни грамоти" Путіна чи Януковича.

Схожі новини