Передплата 2024 ВЗ

У ФІФА знову позичили у Сірка очі

Тема футбольного Мундіалю-2018, право провести який наразі належить Росії, залишається “гарячою”.

До закликів низки західних політиків, які вважають, що державу-агресора цього права треба позбавити, приєдналася група американських сенаторів (демократів і республіканців). Вони звернулися до президента ФІФА Йозефа Блаттера з відкритим листом. У ньому, зокрема, сказано: "Враховуючи порушення територіальної цілісності України... просимо скликати позачерговий Конгрес ФІФА — для розгляду рішення щодо позбавлення Росії права приймати чемпіонат світу з футболу 2018 року”. За словами заокеанських конгресменів, "коли майже половина учасників Мундіалю-2014 приєдналася до режиму міжнародних санкцій, аби протистояти російській агресії, ФІФА навіть не розглянула питання про надання своїм членам можливості проголосувати про перенесення ЧС-2018 до країни, яка поважає загальні принципи ФІФА та міжнародне право". Таку ситуацію сенатори слушно назвали “неприпустимою”.

Що на це у ФІФА? У черговий раз позичивши у Сірка очі, у корумпованому відомстві Блаттера продовжують співати старих пісень на модну ще в СРСР тему “О спорт, ты мир!». "Історія неодноразово демонструвала, що бойкот спортивних заходів або ізоляція якоїсь країни — не найефективніші способи вирішення проблеми, — заявила прес-секретар ФІФА Делія Фішер. — Чемпіонат світу може стати силою добра. ФІФА вважає, що так буде і під час Мундіалю-2018 у Росії”.

Без сумніву, Путін добряче “попрацював” із Блаттером та іншими західними “друзями”... Нещодавно на тему бойкоту російського Мундіалю висловився (хоча його ніхто не питав, це взагалі не його справа!) президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах. Мовляв, "бойкоти спортивних заходів ні до чого не призводять”... Утім, крапля камінь точить. Тож кожна рішуча заява на кшталт тієї, яку зробили американські сенатори, ставить Мундіаль у Росії під сумнів.

Зрештою, ФІФА невдовзі може сама виявити ініціативу щодо перенесення чемпіонату. Оскільки з грошима в Росії справи нині не такі райдужні, як кілька років тому (санкції працюють, ціна на нафту впала вдвічі), вчасне спорудження стадіонів та іншої інфраструктури до Мундіалю — під питанням... Та й загалом, важко собі уявити чемпіонат світу в країні, де вболівальники — справжні хулігани. Під час недавнього матчу Чорногорія-Росія “відзначилися” не лише фани господарів (влучили фаєром у голову російського воротаря Акінфеєва). Фани гостей також поводилися жахливо: запалювали фаєри, жбурляли на поле різні предмети, палили на трибунах “ворожі” прапори. А ще розгорнули на трибунах заборонені УЄФА “прапори ДНР”... За хуліганську поведінку російських уболівальників під час Євро-2012 (на матчі Росія-Чехія) УЄФА покарав РФС штрафом і умовним зняттям зі збірної РФ шести очок у кваліфікації Євро-2016. Згодом це покарання замінили умовною дискваліфікацією стадіонів у відборі до Євро (три матчі без глядачів). Тепер, після безладів на трибунах у Подгоріці, УЄФА мав би замінити умовну дискваліфікацію реальною... Невже хтось у ФІФА вірить, що на Мундіалі-2018, якщо він пройде у РФ, тамтешні фани-дикуни поводитимуться по-іншому?

Схожі новини