Передплата 2024 «Добра кухня»

Рівняння на Голландію і Чилі

Помиляються ті, хто каже, що матч у Севільї для збірної України не надто важливий.

Насправді поразка від Іспанії зробить наші шанси посісти в групі перше або друге місця радше теоретичними. Усю “малину” зіпсували словаки, які спочатку перемогли на виїзді українців, а потім удома іспанців... Бодай очко у Севільї треба брати (а ще краще — три). Чи мають хлопці Михайла Фоменка потенціал, аби добитися в поєдинку з іспанцями позитивного результату? Так.

Звісно, силу Іспанії не треба применшувати. Ця збірна тричі поспіль виграла найголовніші змагання — два Євро і Мундіаль. Але... Це не зовсім та Іспанія. Після трьох поспіль тріумфів в іспанців був ганебний провал на Мундіалі-2014 у Бразилії, де підопічні Вісенте Дель Боске навіть не вийшли з групи. Голландцям програли 1:5, чилійцям — 0:2... Зрештою, поразка від словаків (пристойного середняка, але, за всієї поваги, не більше) також показова. Нові іспанські футболісти, що прийшли у збірну, ще остаточно не вписалися у склад. Гра нинішньої Іспанії має недоліки, які треба використати.

Технічні іспанці, очевидно, намагатимуться конт­ролювати м’яч. Але знаменита “тікі-така” далеко не завжди гарантує Іспанії успіх. Голландці на бразильському Мундіалі протиставили іспанцям швидкість, особливо при переході від оборони в атаку. Як наслідок — розгром. Чилійці на тому ж Мундіалі значно поступалися іспанцям у контролі м’яча: чилійці зробили 320 точних передач, а іспанці — аж 558. Але чилійці забили два голи, а іспанці — жодного... Матч зі Словаччиною довів: коли суперник вилітає у швидку контратаку, особливо флангами, захисники збірної Іспанії діють невпевнено, помиляються... Гра на швидких контратаках є фірмовою зброєю збірної України. Якщо іспанцям так забили словаки, чому не можуть забити нічим не слабші від них українці?

Головне, щоб наші футболісти не “перегоріли”, щоб вийшли на поле без “дрижака”... У принципі, психологічна перевага має бути на боці українських гравців. Якщо програють, сильно сварити їх ніхто не буде. Це ж велика Іспанія... Зате якщо програють (або навіть зіграють внічию) іспанці, тамтешня преса змішає їх із болотом. Поразка іспанців у Севільї зробить перспективу “завоювання” ганебного для них третього місця у групі С цілком реальною...

Схожі новини