Передплата 2024 ВЗ

«Безсоромним висновкам» влаштують Сталінград

Повернувшись зі свого десятиденного перебування невідомо де, російський президент розвинув бурхливу діяльність. Зокрема, перейнявся “історичними спекуляціями” довкола Другої світової війни.

«Іноді справді язик не повертається, щоб переказати всі ці безсоромні висновки, спостереження так звані, які не мають нічого спільного з правдою, — обурювався Володимир Путін на засіданні оргкомітету з відзначення 70-річчя Перемоги. — Їх мета зрозуміла — підточити силу та моральний авторитет сучасної Росії, позбавити її статусу країни-переможця з усіма міжнародно-правовими наслідками, які з цього витікають, розділити і посварити народи».

Привид Ялти не дає Путіну спати! Дуже хочеться російському “верховному правителю”, щоб у світі знову все було влаштовано приблизно так, як після Ялтинської конференції 1945 року. Одним із “міжнародно-правових наслідків” якої був такий: Європу поділили на сфери впливу, одна з яких безроздільно належала керованому залізною рукою Сталіна Радянському Союзу... “Кругла” річниця завершення Другої світової війни в Європі — черговий привід для ностальгії за колишньою силою... У тому числі й за “найкращим другом фізкультурників”.

Поки Путін героїчно протистоїть “безсоромним висновкам” усього цивілізованого світу (для якого Сталін і Гітлер — одного кривавого поля ягоди), у російській глибинці шириться рух із увічнення пам’яті Йосифа Віссаріоновича. Як інформує газета “Коммерсант”, напередодні 70-річчя Перемоги меморіальна дошка Сталіну з’явиться у далекосхідному Уссурійську (Приморський край). У місцевій думі розповіли, що текст на табличці “відобразить історичний факт — Сталін був верховним головнокомандувачем”. Ініціювали справу ветерани, а “протестів від населення не надходило”. ... В Орлі поставлять “повноцінний пам’ятник”. Ідею комуністів підтримав представник президента в регіоні... Пам’ятник диктатору може з’явитися і в місті Дагестанські Вогні, де ще з 2002 року є вулиця Сталіна. У Красноярському краї вождю хочуть встановити бюст. Звернення про увічнення Сталіна готують у Нижньому Новгороді, Махачкалі, Санкт-Петербурзі, Москві... Офіційна позиція Кремля? Це все ініціативи на місцях, а центральна влада “не впливає на зростання інтересу до особистості Сталіна в суб’єктах федерації”.

Фракція комуністів у Держдумі вже давно подала законопроект про перейменування Волгограда у Сталінград. Досі у Кремлі не наважувалися дати команду за це проголосувати. Щось стримувало... Але зараз, після “Кримнаша” і війни в Україні, які можуть бути гальма? Організована Кремлем просталінська вакханалія у “суб’єктах” цілком може завершитися Сталінградом. “Ми загалом не наполягали, але оскільки народ просить, і з нагоди 9 травня”... Кампанія з відбілювання “ефективного менеджера” йде в путінській Росії вже давно. Зокрема, торішньої осені письменник, редактор “Літературної газети” Юрій Поляков закликав з її сторінок викинути зі шкільних програм “Архіпелаг ГУЛАГ” Солженіцина...

Схожі новини