Передплата 2024 «Добра кухня»

Бойкот Мундіалю в Росії змусить ФІФА ворушитися

Поки Захід “телиться”, посилювати санкції проти Росії чи ні, свій варіант покарання Кремля запропонував Петро Порошенко.

Під час робочого візиту до Німеччини президент України дав інтерв’ю газеті Bild, у якому закликав бойкотувати футбольний Мундіаль, що 2018 року має відбутися у Росії. “Завжди говорилося, що футбол не має нічого спільного з політикою, і що треба розмежувати ці дві речі. Але як це можливо? — наголосив, зокрема, Порошенко. — Наш найуспішніший клуб “Шахтар” грає протягом кількох місяців у Львові, тому що російські солдати зайняли Донецьк. Гадаю, має бути бойкот цьому чемпіонату світу. Поки російські війська в Україні, я вважаю футбольний Кубок світу в цій країні немислимим”.

Жвава дискусія щодо доцільності проведення Мундіалю-2018 у Росії розпочалася на Заході відразу після анексії Криму (УЄФА врешті-решт заборонив кримським клубам брати участь у змаганнях, які проводить Російський футбольний союз). Комітет із етики ФІФА навіть проводив спеціальне розслідування на предмет того, чи не було право на проведення Мундіалю-2018 банально куплене Росією. Восени “зелені” у Європарламенті пропонували внести у текст резолюції по Україні такий пункт: “Європарламент вважає, що ФІФА має призупинити підготовку до проведення чемпіонату світу 2018 року, який повинен відбутися у Росії, — поки триватиме агресія проти України”. Утім, далі розмов справа не пішла.

Уся проблема в тому, що рішення про позбавлення країни-господаря Мундіалю може прийняти виключно Міжнародна федерація футбольних асоціацій. А відомство Йозефа Блаттера, який є великим приятелем Володимира Путіна, вперто торочить про неприпустимість впливу на футбол політики. Результати вищезгаданого розслідування власного Комітету з етики керівництво ФІФА успішно “поховало”... Можливо, корупційний запал хабарників із ФІФА (вже рахують, скільки їм відкотять російські майстри з розпилювання бюджетів) остудить саме ідея бойкоту? Якби її підтримали бодай п’ять-шість держав Європи, чиї футбольні збірні диктують світову моду, то проведення Мундіалю в Росії просто втратило би сенс!

Ну справді, який чемпіонат світу без збірних Англії, Німеччини, Франції, Іспанії, Італії, Нідерландів... Щойно у відомстві Блаттера усвідомили б, що такий бойкот є цілком реальним, — відразу би змінили думку щодо Мундіалю в Росії. Зрештою, найбільше заможних уболівальників можуть приїхати на чемпіонат саме з тих країн Європи, що є лідерами світового футболу... І формальна причина для перенесення Мундіалю з Росії (якщо вже у ФІФА не хочуть “чистої політики”) знайшлася би легко. Минулого тижня віце-президент ФІФА Джеффрі Вебб заявив: “Чемпіонат світу в Росії — це великий виклик для ФІФА з точки зору расизму. Сподіваюся, найближчим часом в Росії почнуть діяти спеціалізовані програми. Але наразі проводити чемпіо­нат світу там не можна”. Сумніваюся, що через три роки щось у Росії зміниться... Жодні програми не допоможуть.

По справедливості, Мундіаль-2018 треба віддати Англії. Той же Вебб визнав: хоча Виконком ФІФА віддав (чи продав?) право на проведення Мундіалю-2018 Росії, саме англійська заявка була найкращою.

Схожі новини