Передплата 2024 ВЗ

Така “бразилія” нам не потрібна

Другий тайм матчу “Баварія” — “Шахтар” я не дивився. Усе було зрозуміло вже після першого.

І справа не в тому, що команда Луческу програвала 0:2. “Шахтар” зовсім не боровся, футболісти на поле просто відбували номер! Я думав, буде 5:0. Помилився... Після поразки 7:0 наставник “гірників” Мірча Луческу визнав: його підопічні — безхарактерні. Для румунського фахівця це не повинно бути відкриттям. Нездатність “Шахтаря” до жорсткої чоловічої боротьби на футбольному полі зумовлена насамперед тим принципом комплектування донецької команди, який запровадив і багато років відстоював “Містер”.

Українцям Луческу довіряє у “Шахтарі” зазвичай лише оборонну лінію, натомість середню і особливо напад віддає на відкуп бразильцям. Їх у “Шахтарі” нині аж 13, більше, ніж у будь-якій іншій команді-учаснику Ліги чемпіонів. Але якби рецепт успіху був таким простим (накупити побільше бразильців), хіба інші тренери від нього відмовлялися б? Коли проти донецьких бразильців — набагато нижчий за класом суперник (як от у більшості матчів українського чемпіонату), метод Луческу працює. Але варто бразильським “шахтарям” нарватися на “суворих” хлопців, що жорстко (але в рамках правил) зустрічають їх у центрі поля, не дають розбігтися, не дозволяють фінтити, — як Адріану, Коста і компанія швиденько “здуваються”. Бразильці “Шахтаря” не люблять грати у відборі, стелитися, боротися за кожний м'яч... У другому таймі поєдинку проти “Баварії”, визнав Луческу, “зірки” “Шахтаря” просто зупинилися. Врятувати матч, розуміли донецькі легіонери, вони вже не могли. А грати за честь клубу, чи тим паче за честь України, — це для них порожній звук. У “Шахтарі” вони заробляють гроші — не більше...

А німецькі гравці “Баварії”, схоже, стали головними у світі спеціалістами з бразильського футболу. У півфіналі Мундіалю-2014 збірна Німеччини розгромила збірну Бразилії з рахунком 7:1. Тепер ось “Баварія”, у складі якої на полі були п'ятеро з тієї збірної, розчавила “Шахтар” із купою бразильців, троє з яких уже викликалися до збірної. Звісно, кожне порівняння кульгає, як кажуть німці. ... Але сумна для співвітчизників Пеле тенденція все ж проглядається.

Схожі новини