Передплата 2024 «Добра кухня»

Віденські мрійники

Дмитра Фірташа українці вже підзабули. Останнім часом згадували хіба що як про власника телеканалу “Інтер”, якому за трансляцію Кобзона та іншого російського лайна “радіотелевізійна” Нацрада дала попередження...

Аж тут Фірташ сам нагадав про себе — нав’язливою телерекламою збіговиська під помпезною назвою “Міжнародний форум “Україна завтра”.

Цей “форум” відбувся у... Відні. (Фірташ не може покидати столицю Австрії, де був заарештований за запитом ФБР торік у березні. Олігарха, підозрюваного у корупційних діях, випустили з-за ґрат під заставу, і Фірташ досі чекає на рішення австрійського суду щодо екстрадиції до США). Організатори, а це “Федерація роботодавців” і “профспілки”, презентували “Агентство з модернізації України”. “Основне завдання — надати план конкретних рішень, реконструкцій, які потрібні Україні”, — пояснив Фірташ. Допомагатимуть у цій справі “Агентству”, зокрема, “європейські та українські експерти”.

Хто ж вони, ці понад дві сотні достойників, що за щедрий кошт Фірташа протирали штани й спідниці у фешенебельних готелях Park Hyatt і Ritz Carlton та у Палаці Ферстеля? З-поміж українських “експертів” у Відні були помічені, зокрема, такі світочі реформаторської думки, як радниця Януковича Акімова, екс-віце-прем’єр Семиноженко і колишній глава МЗС Грищенко. Не знаю, сміятися чи плакати... Європу представляли “відставної кози барабанщики”, зокрема екс-глава МЗС Франції Кушнер і екс-прем’єр, екс-глава МЗС Польщі Цімошевіч. Ну справді, чом би не поїхати до Відня “поторгувати обличчям”, якщо за це платять? Наскільки добре, можна судити з того, що на “форумі” був і екс-міністр фінансів Німеччини, депутат бундестагу Штайнбрюк. Як інформує “Німецька хвиля”, за одну промову на економічному форумі цей Штайнбрюк бере від 15 до 30 тисяч євро...

Із “експертами” все зрозуміло. “За ваші гроші — будь-який каприз”. А навіщо це Фірташеві? Навіщо казочки про наміри “створити інвестиційний фонд, в якому буде не менше 300 мільярдів доларів”? Може, олігарх прагне покращити свій імідж. Мовляв, навіть далеко від Батьківщини Фірташ не спить — не їсть, тільки думає, як рідну неньку від кризи врятувати... Але найімовірніше, фейковий віденський “форум” — така собі розвідка боєм на політичному фронті.

Напрошується аналогія з Грузією. Президент Саакашвілі та його команда зробили реальні реформи, але потім на парламентських виборах перемогла “Грузинська мрія” олігарха Іванішвілі, який мав у Росії великий бізнес. Неможливо провести реформи так, щоб усім і відразу стало краще, завжди є люди, реформами не задоволені. От грузини й проголосували за “мрійників”... Може, Фірташа у Кремлі бачать у ролі українського Іванішвілі? Не конче, щоб сам олігарх претендував на президента чи прем’єра. Достатньо, аби був неформальним “гуру” проросійського політичного табору.

“Чимало українських політиків стали статистами, а не лідерами. Не знають, куди вести Україну”, — сварив на “форумі” нинішню українську владу Фірташ. Зате я, мовляв, знаю... Україна, казав Фірташ, має бути мостом між Європою і Росією. “Ми повинні зробити єдиний ринок, а не дивитися в один чи інший бік”. Так і про Євразійський союз згадати можна... Кілька днів тому Фірташа бачили на прогулянці у Відні разом із депутатом від Опозиційного блоку Папієвим і російським політтехнологом Грановським. Який понад десять років тому ділив українців на “три сорти”...

Ставка Москви на Фірташа — можлива. “Росія ніяк не могла підібратися до середньоазіатського газу, а “РосУкрЕнерго” дала їй зайти, — розповів 2011-го Фірташ російському Forbes. — Ми поділилися з “Газпромом” бізнесом і відкрили Росії шлях у Середню Азію”. За оцінками деяких експертів, “у період процвітання “РосУкрЕнерго” “Газпром” забезпечував Фірташу щодобовий прибуток у мільйон доларів”. Із таких баришів можна і “форум” у Відні провести, і реформатора вдавати... Може, хтось і повірить.

Схожі новини