Передплата 2024 «Добра кухня»

Треба виходити у чвертьфінал

Жереб, який випав в 1/8 фіналу футбольної Ліги Європи “Динамо” й “Дніпру”, можна вважати непоганим. При всій повазі до англійської Прем’єр-ліги, “Евертон”, який у цій першості йде зараз 14-м, киянам по зубах.

Голландський “Аякс” — це гучне ім’я, але більше в минулому. З обойми топ-команд Європи клуб із Амстердама нині випав. Інакше не вилетів би торішньої осені з Ліги чемпіонів до Ліги Європи... Зрештою, українським клубам могли б випасти значно неприємніші суперники — іспанська “Севілья” або ж італійські “Наполі”, “Фіорентина”, “Рома” та “Інтер”.

В 1/16 фіналу “Евертон” двічі впевнено переміг швейцарський клуб “Янг Бойз”. Але це свідчить не так про силу команди з Ліверпуля, як про слабкість їх опонентів. Після успіху в Лізі Європи “сині” зазнали поразки в чемпіонаті Англії, поступившись у Лондоні “Арсеналу” 0:2. Маючи після 27 турів 28 очок, на зону Ліги Європи “Евертон” уже не претендує. Але і місце у Прем’єр-лізі на наступний сезон “сині” ще не забронювали. За 11 турів до фінішу чемпіонату “Евертон” від зони вильоту відокремлює лише шість очок, при цьому конкуренти “синіх” ідуть у таблиці щільно... Ризикну припустити, що Ліга Європи для ліверпульців — турнір другої черги, а головну увагу “Евертон” приділить чемпіонату Англії. Це додатковий аргумент на користь “Динамо”. Щоправда, є й контраргумент: Беланда і Ярмоленко УЄФА дискваліфікував на три матчі в Лізі Європи (за прямі червоні картки у поєдинку з “Генгамом”), тож із “Евертоном” ці футболісти не зіграють... Утім, “Динамо” Реброва вже довело, що може вирішувати завдання навіть без свого лідера Ярмоленка.

Суперник “Аякса” в 1/16 фіналу Ліги Європи також не вражав. Польську “Легію” амстердамці мали проходити без варіантів... У першості Нідерландів “Аякс” упевнено йде другим. В останньому турі “Аякс” переміг на виїзді лідера, ПСВ. (Шансів на “золото” це амстердамцям не додало. За дев’ять турів до фінішу відставання від ПСВ — аж 11 очок). Трохи зле, що перший матч “Дніпро” зіграє у Києві. З іншого боку, так само було і в протистоянні з “Олімпіакосом”, із якого “Дніпро”, попри прогнози більшості експертів, вийшов переможцем... Загалом, “Аякс” зручна для “Дніпра” команда, сама грає і супернику грати дає. Швидким Коноплянці, Калінічу і навіть атакувальному захиснику Федецькому (хіба не таке амплуа нині в Артема?) буде де розбігтися... Головне для команди Маркевича — не пропустити вдома, а в Голландії “Дніпро” заб’є.

Схожі новини