Передплата 2024 ВЗ

Путін, Земан і Кім Чен Ин

Президент Чехії Мілош Земан знову підтвердив свою репутацію великого... дивака (м’яко кажучи). Як повідомили російські ЗМІ з посиланням на чеських дипломатів у Москві, Земан прийняв запрошення свого російського колеги Путіна. Тож 9 травня Земан поїде до Москви — на святкування 70-річчя перемоги.

Позиція Земана різко контрастує з позиціями інших європейських лідерів. Зокрема, відмовився їхати до Москви 9 травня президент Латвії Андріс Берзіньш. Причина? “Поведінка Росії в ситуації на сході України погіршується, продовжують гинути і страждати невинні цивільні особи”, — пояснили на офіційному сайті Берзіньша. Не буде 9 травня у Москві й президента Литви Далі Грібаускайте. “Україна бореться не тільки за свою незалежність, а й за мир у Європі, — впевнена Грібаускайте. — Обов’язок кожного з нас — допомагати державі, яка бореться з хижим сусідом, чиї руки залиті кров’ю”. Їхати в гості до такого “сусіда” не випадає...

Фактично, Земан є нині єдиним лідером країни-члена Європейського Союзу, який займає не лише виразно проросійську, а й відверто антиукраїнську позицію. Наш Майдан називав “бандерівським лігвом”, а російську агресію на Донбасі — “громадянською війною”. Схоже, Кремль цього Земана банально купив, як раніше екс-канцлера Німеччини Шредера... Після того, як Путіна нещодавно не запросили до Польщі на річницю визволення концтабору “Аушвіц”, Земан намагався організувати у Празі альтернативний пам’ятний захід. Хотів навіть Путіна запросити... Ця авантюра з тріском провалилася. Тисячі чехів висловилися проти приїзду Путіна до Праги, і той залишився у Москві... Цілком може статися, що 9 травня у Москву до Путіна з усіх лідерів країн ЄС приїде тільки Земан. Утім, сумно їм не буде — участь у московських святкуваннях уже підтвердив лідер комуністичної Північної Кореї Кім Чен Ин. Кумедна вийде компанія: двоє диктаторів і один блазень.

70-річчя перемоги у Кремлі хочуть використати з пропагандистською метою. Мовляв, оскільки Росія — спадкоємець СРСР, однієї з держав-переможниць у Другій світовій війні, то має право на таку саму агресивну зовнішню політику, яку проводила радянська “імперія зла”... Захід на таке трактування ніколи не погодиться. Якби зробив це, то фактично би визнав: Європа повинна жити не за правилами, встановленими після падіння Берлінського муру, а за тими, які зафіксувала Ялтинська конференція 1945 року. Це означало би новий поділ Старого світу, з потужною російською сферою впливу. Захід розуміє, що Україною апетити Путіна не обмежуються...

Альтернативний варіант святкувань запропонував глава МЗС Польщі Гжегож Схетина. На його переконання, заходи, присвячені 70-річчю завершення Другої світової війни у Європі, доречно провести не в Москві, а на польському балтійському узбережжі — у Вестерплятте. Там у вересні 1939 року гітлерівці завдали першого удару... Пропозиція Схетини — логічна. До Москви нині їхати не можна! Поїхавши туди, світові лідери фактично освятили би своєю присутністю усе те беззаконня, яке творить путінська Росія на Донбасі. Це було би потуранням нахабному й цинічному агресору... Тож нехай Путін спілкується із Земаном і Кім Чен Ином. У пристойному товаристві “із залитими кров’ю руками” робити нічого.

Схожі новини