Передплата 2024 «Добра кухня»

Хочеш знайти злочинця? Шукай мотив

Чиї спритні руки керували паризькими терористами-маріонетками?

Як і в кожному розслідуванні, ключове запитання у справі свіжих французьких терактів — кому це вигідно? Чиї спритні руки керували фанатичними терористами-маріонетками, які позбавили життя 17 осіб, у тому числі журналістів сатиричного видання Charlie Hebdo?

Головна підозра впала на лідерів так званої Ісламської держави — безжальних ісламістів, які закріпилися в Іраку. За інформацією німецької газети Bild am Sonntag, спецслужби США начебто перехопили розмови тих ісламістів. “Згідно з тими розмовами, до Європи прямують підготовлені бойовики-терористи, зокрема замасковані під біженців, — написало видання. — Париж є передвісником цілої серії терактів у інших європейських столицях, зокрема у Римі”. (Ватикан уже попередили, там вжито додаткових заходів безпеки). Загрозу нових терактів підтвердили також у контррозвідці Британії і МВС Німеччини.

Без сумніву, лідери “Ісламської держави” на вбивство невинних людей здатні... Але наскільки самостійними є ті ісламісти у своїх діях? Можливо, хтось підказав їм (і при цьому трохи допоміг матеріально), коли саме слід “натиснути на кнопку”? Будемо сподіватися, слідство у всьому розбереться... Тим часом серед тих, кому можуть бути вигідні жахливі теракти у Франції, називають не лише лідерів “Ісламської держави” і керівників “Аль-Каєди”.

“Коли такі трагедії трапляються, суспільство починає зважувати — кому це може бути вигідно, — розмірковує лідер кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв. — І тут можна однозначно дійти висновку, що ці теракти найбільше вигідні Росії”. По-перше, вважає Джемілєв, теракти в Європі допоможуть відволікти увагу — від тероризму Росії щодо України до “ісламського тероризму”. Крім того, зауважив Джемілєв, теракти “активізуватимуть крайніх правих — “Національний фронт” Марін Ле Пен, а також інших фашистів в інших країнах Європи... А ті, як можна бачити, найчастіше підтримують Росію”.

Імовірна причетність Кремля до свіжих французьких тер­актів — лише припущення. Одна з багатьох версій, не більше... Водночас із твердженням Джемілєва про можливі корисні наслідки цієї терористичної атаки для Росії — не посперечаєшся. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров уже почав ловити у вітрила попутний політичний вітер. Мовляв, усе через те, що Захід більше не співпрацює з Росією у боротьбі з радикалами-ісламістами. Ті брати, що розстріляли редакцію у Парижі, розповів Лавров, воювали у Сирії проти режиму Асада, повалення якого Москва, на відміну від Заходу, не підтримує... Лавров хоче вбити клин у єдиний наразі фронт західних держав, хоче розколоти ЄС і НАТО. І тер­акти в Європі дають російській дипломатії таку можливість. А раптом у деяких європейських столицях засумніваються: “А може, перед обличчям ісламського тероризму співпрацю з Росією варто відновити? Україну шкода, звичайно, — але ж спокій у наших містах важливіший”...

А вже те, що теракти прагнутиме використати у своїх політичних інтересах Марін Ле Пен — так це й до ворожки не ходи! Лідер “Національного фронту” вже давно попереджає французів про небезпеку “безконтрольної” імміграції. “Бачите, до чого призводить поступливість ліберальних урядів? — запитує зараз співвітчизників Ле Пен. — А ми попереджали... От проголосуєте за мене на президентських виборах, і я всіх ісламських терористів із Франції вижену”.

Саме на перемогу Ле Пен на президентських виборах у Франції зробив ставку Путін. Лідер французьких ультраправих навіть не приховує, що кількадесят мільйонів євро кредиту на її виборчу кампанію дав російський банк... Перемога Ле Пен стала би для Європейського Союзу катастрофою. “Національний фронт” виступає, зокрема, за відмову Франції від євро і за вихід країни з Євросоюзу. Соратники Ле Пен воліли б узагалі розпустити ЄС... Годі й казати, що для України такий розвиток подій був би вкрай небажаним. Натомість для Путіна перемога навіженої Ле Пен на виборах стала би просто царським подарунком. Якщо в Євросоюзі не буде єдності, Європу можна буде брати "тепленькою"...

Схожі новини