Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Не вештався б ти, ведмедику, по чужому лісі...

Напередодні щорічної “великої” прес-конференції Володимира Путіна російський рубль раптом зміцнився... Невже чудо? Ні. Аби президент почувався комфортніше, на ринок викинули з резервів, за оцінками експертів, близько семи мільярдів доларів...

“Сподіваюся, сьогоднішнє-вчорашнє зниження курсу іноземної валюти й підвищення вартості національної, рубля, збережеться”, — відреагував на прес-конференції задоволений Путін. Утім, навіть він визнав, що варіант, коли “подальше зниження цін на нафту” вплине на рубль негативно, також “можливий”. Нафта у четвер не падала, але долар ще до завершення прес-конференції на кілька рублів виріс...

В українському питанні Путін на “пресусі” продемонстрував, що жодного прогресу у його поглядах немає. Ті самі брехня, пиха, зарозумілість і цинізм... Путін знову заявив, що до війни в Україні спричинився... Захід, який не змусив “радикалів” виконувати лютневі угоди з Януковичем. "Я впевнений, що якби така позиція була зайнята, то зараз не було б громадянської війни в Україні, не було б численних жертв”... І ні слова про те, що Янукович тоді ганебно втік! І про те, що, на відміну від представників ЄС, російський емісар Лукін домовленості, про які згадує Путін, не підписав.

Найзмістовнішими на прес-конференції були не відповіді Путіна, а запитання, які задали йому журналіст УНІАН Роман Цимбалюк і російська телеведуча Ксенія Собчак. Цимбалюк запитав, коли випустять льотчицю Савченко, скільки війська Путін вислав на Донбас, і коли Росія припинить там свою “каральну операцію”. Собчак, зокрема, згадала про травлю Андрія Макаревича й “друзів хунти” на брехливому російському ТБ... Путін “з’їхав із теми”. Савченко, “за даними наших правоохоронних органів”, була “навідницею”, коли загинув російський журналіст (маячня!), її долю вирішить суд... “Усі люди, які... добровільно беруть участь у бойових діях... на південному сході України, не найманці, бо за це грошей не отримують”. Мовляв, російські солдати на Донбасі виключно “за покликом серця”... Карателів, на думку Путіна, скерував на Донбас Київ — після “держперевороту”, з яким Донбас не погодився... Собчак же Путін відповів, що “жодної організації будь-якого цькування людей, які не згідні з нашими діями в Україні, в Криму... з боку офіційної влади немає”. І хто б сумнівався! Просто “на місцях” Макаревича раптом розлюбили, — ось і скасовують усі його концерти... Перед тим, як відповідати Собчак, Путін запитав свого прес-секретаря Пєскова: “Навіщо ти їй слово дав?”.

Певний позитив у присвяченій Україні частині прес-конференції Путіна можна вгледіти хіба в тому, що він сподівається “політичними інструментами врегулювати ситуацію — аж до відновлення єдиного політичного простору”. Тобто підтвердив, що ані про “Новоросію”, ані навіть про “ДНР” і ЛНР” уже не йдеться... Є також надія на певний прогрес щодо обміну полоненими. “Вважаю, що треба всіх обміняти на всіх, без усяких умов, — заявив Путін. — Щоб люди до Нового року, до Різдва опинилися у своїх родинах”.

Прес-конференція Путіна ще раз довела: президент РФ так і не відновив зв’язок із реальністю. Путін і надалі живе в уявній фортеці, зусібіч оточеній ворогами... "Нашого ведмедика... завжди прагнутимуть посадити на ланцюг, — “пробило” Путіна на образність. — А як тільки вдасться — вирвати і зуби, і пазурі... Це сили ядерного стримування. Щойно це станеться, ведмедик не потрібен. Опудало з нього зроблять, і все". А може, якби ведмедик не вештався по чужих лісах, не нищив там усе, не вбивав людей, — то й ставлення до ведмедика було б зовсім інакшим?

Схожі новини