Передплата 2024 «Добрий господар»

І курс рубля збиває імперську пиху...

Спочатку анекдот. Еволюція міністра закордонних справ Росії Лаврова: 80 рублів за долар: Донбас — це Україна; 100 рублів за долар: Крим — це Україна; 200 рублів за долар: Кубань — це Україна...

У кожному жарті, як кажуть, лише частка жарту. Економічна криза і курс рубля, який надто стрімко падає, відчутно похитнули самовпевненість путінського режиму. Як не намагалися росіяни козиритися, західні санкції таки збили імперську пиху. Копали яму іншим, а опинилися самі у глибокій... ямі. Змінилася риторика Кремля і щодо України. Глава МЗС РФ Сергій Лавров раптом назвав президента України Петра Порошенка “кращим шансом, який є зараз у Києва”. Не хунтою, що закусує російськомовним немовлям, не фашистом і навіть не бандерівцем, а “кращим шансом”. Цікаво, як тепер буде викручуватися Дмитро Кисельов та уся ця пропагандистська машина? Від такого карколомного зсуву у свідомості в головах росіян можуть «шарики за ролики зайти».

Але і це ще не все. Лавров заявив, що Росія, виявляється, “не пропонує Україні федералізації або автономії”. Каже, що його країна поважає територіальну цілісність України. «Другого Криму» на Донбасі не буде, — запевняє Лавров. Щоправда, від “кримнаш” вони відмовитись не готові. “Те, що сталося у Криму, — то волевиявлення місцевого населення”, — каже Лавров. Ну що ж, не все одразу. Але процес протвереження пішов. Ейфорія та істерія минають.

З усього видно, що Донбас Росії вже не потрібен. І без нього має вдосталь менінгітів. Ще одна маленька переможна війна під кодовою назвою “Новоросія” наразі відміняється. Кісткою в горлі все ще стоїть “кримнаш”. Але і миру на окупованих територіях Росія не бажає. Діє за принципом: якщо сам не гам, то й Україні не дам. Розуміючи, що провернути на сході України авантюру за кримським сценарієм вже не вдасться, Кремль вирішив, що найкращий для нього варіант — це створити і підживлювати на окупованих бойовиками територіях таке собі друге Придністров’я. Але фінансувати його, за цинічним задумом Путіна, має Україна. Указ Порошенка про припинення фінансування підконтрольних проросійським сепаратистам територій дуже не сподобався Росії. А ще більше не сподобався самим сепаратистам, які регулярно грабували інкасаторські машини, що привозили на Донбас зарплати та пенсії. Годувати сепаратистів та їхніх прихильників Росія не хоче. Особливо тепер, коли економіка у крутому піке. Тут хоч би себе та кримських нахлібників прогодувати... Сепаратисти та їхні кремлівські господарі, вочевидь, злякалися можливих голодних бунтів. Щойно Порошенко оприлюднив вищезгаданий указ, як Кремль почав ініціювати новий раунд “мирних переговорів”. “Сторонам необхідно почати обговорювати соціально-економічні проблеми, відновити економічну взаємодію між регіонами півдня-сходу і рештою України. Це абсолютно необхідно, — каже Лавров. — Ми хотіли б зрозуміти, навіщо президент України Петро Порошенко підписав указ, спрямований на фінансову, економічну і соціальну ізоляцію південно-східних районів країни”. Лавров наголошує, що Росія закликає Порошенка переглянути це рішення.

І тут головне, аби українська влада не дала слабинки, аби її добросердечні європейці не вмовили дати задній хід. Україна не повинна рятувати сепаратистів від розлючених, голодних прихильників “русского міра”. Хотіли Новоросію, нехай “матінка Росія” їх і годує, і обігріває. Провчити треба не лише сепаратистів, а й тих, хто за них голосував на так званих виборах. Нехай “нова влада” і забезпечує життєдіяльність цього анклаву. Може, через шлунок щось і до голови дійде?..

Путіну треба, щоб розбомблений, розграбований, зруйнований і морально знищений Донбас став такою собі гангреною, яка буде отруювати і нищити весь організм. Гангрену лікувати неможливо, тут ефективні тільки хірургічні методи — або відрізати, або “зачищати”. Відтак і всі подальші переговори (бажано за участі Америки та Європи, а не ватажків терористів та президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва) Україні треба проводити з позиції сили. Будь-які напівзаходи та компроміси призведуть, у кращому разі, до замороження конфлікту на невизначений час. Якщо допустимо на своїй території друге Придністров’я, то ані НАТО, ні ЄС нам не світить. Це означатиме, що свого Кремль досягне. Виконає, так би мовити, програму-мінімум.

P. S. Президент України Петро Порошенко повідомив, що засідання тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації в Україні може відбутися у Мінську в неділю, 21 грудня. Тим часом новопризначений секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов заявив, що Російська Федерація може розпочати повномасштабну континентальну війну в будь-який момент.

Схожі новини