Передплата 2024 «Добре здоров’я»

А олігархи з народом?

Молочних рік із кисільними берегами в Україні найближчим часом не буде. На скільки доведеться затягнути пояси, на рік, два чи три, наразі не ясно. Але те, що більшість з нас після анонсованого урядом обрізання бюджету не стане багатшими, — це точно.

“Так торгували, що вже здачу давати нічим”... Це акурат про українську економіку. Країна довго жила, витрачаючи значно більше, ніж заробляла. Вічно так тривати не могло, за все в житті треба платити... Звичайно, не всі анонсовані Міністерством фінансів “секвестри” будуть втілені у життя. Пропозиції міністра фінансів Наталії Яресько прем’єр “розписав” по главах інших міністерств, аби вони продумали, як це все реалізувати. Щось пройде, щось відкинуть... Але навіть якщо обріжуть відсотків 70-80 із запропонованого, мало не здасться. Підвищення пенсійного віку до 65 років (для жінок і чоловіків), монетизація пільг (зокрема, безплатного проїзду в громадському транспорті для пенсіонерів), призупинення індексації пенсій... Тих, кого торкнуться ці реформи, вони не потішать. Утім, треба розуміти, що такі новації (можливо, не всі) — сувора необхідність.

Лише один приклад: на забезпечення пільгового проїзду в громадському транспорті близько 16 мільйонів осіб (пенсіонери, студенти, педагоги тощо) треба щороку знайти близько 17 мільярдів гривень (!). Це приблизно мільярд доларів... Напевно, краще виплачувати пенсіонерам певну компенсацію “живими” грошима, а вони вже хай самі вирішують, на що її витратити — на проїзд у трамваї чи на харчі. Є багато пенсіонерів, які взагалі не користуються громадським транспортом чи роблять це лише зрідка, а право на безоплатний проїзд мають. Недоотримані від пасажирів “живі” кошти мала би компенсувати перевізникам держава, але вона це робить не завжди... Як наслідок, водіям трамваїв немає чим платити зарплату. А вони ж працюють, у них же діти...

Як прореагує на бюджетні обрізання народ? Феєрверків точно не буде... Але реакція “пересічних” людей буде значно спокійнішою, якщо знатимуть: разом із ними пояси затягують вітчизняні олігархи. Йдеться не про більшовицьку “експропріацію експропріаторів”, а про певне “цивілізування”, як висловився відомий польський журналіст Адам Міхнік, представників крупного українського бізнесу. На думку американського політолога Збігнєва Бжезінського, десять найбільших українських олігархів цілком могли би скинутися на відновлення економіки України по мільярду доларів. Це було б справедливо. Олігархи стали такі багаті не тільки тому, що такі розумні, а й тому, що решта українців стали такі бідні... Пропоноване урядом обрізання має зменшити потенційні видатки бюджету приблизно на 500 мільярдів гривень. 10 мільярдів “зелених” від олігархів — це за теперішнім курсом близько 200 мільярдів гривень, тобто 40 % від того, що хоче обрізати уряд. Утім, наразі не видно, щоб наші олігархи ставали в чергу скидатися по мільярду доларів.

Не видно також серед запропонованих урядом заходів і скасування норми про кіпрські офшори. Олігархи реєструють бізнес на Кіпрі і платять там набагато менший податок. Це ніщо інше, як втеча від оподаткування. Не видно у планах уряду також норми про підвищення рентної плати для тих крупних бізнесменів, які використовують українські надра...

Схожі новини