Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Урядовий «легіонер» не буде кумом, сватом, братом...

Коли у четвер зранку прочитав у ЗМІ, що у таборі президента є ідея запросити до уряду іноземців, подумав, що це фейк.

Пожартував хтось, аби розрядити напружену перед першою сесією нового парламенту обстановку... Тим паче, давнішню інформацію про плани призначити віце-прем’єром України з євроінтеграції екс-президента Польщі Олександра Кваснєвського той відразу спростував.

Утім, після виступу у Раді Петра Порошенка сумнівів не залишилося — плани щодо “варягів” справді існують. Зокрема, саме іноземця Порошенко бачить на посаді глави Національного антикорупційного бюро. “Людина з-поза меж України, — пояснив президент, — матиме одну перевагу: відсутність зв’язків в українській політичній еліті. Ніхто нікому не є кумом, сватом і братом”. Буде, пояснив президент, такий собі “рівновіддалений від усіх політичних сил технократ”... Аби “легіонери” змогли працювати в нашому уряді, Порошенко пропонує “через зміни в законах надати право залучати на державну службу іноземців”. Або “розширити коло осіб, яким президент може надавати українське громадянство, у прискореному режимі”.

Мимоволі напрошується аналогія з... футболом. Коли клуби хочуть посилити свою гру, то часто вдаються до пошуку футболістів за кордоном... Чи це завжди дає результат? Ні, не завжди. Потрібні дві умови. По-перше, іноземні гравці повинні мати високу кваліфікацію, бути зірками. По-друге, гравці з-за кордону мають знайти спільну мову з вітчизняними футболістами. Іноземці не повинні “випадати” з гри... Яких “варягів” призвуть в український уряд, ми ще не знаємо. Сподіваємося, сумніватися в їхній кваліфікації не доведеться... Із “зіграністю” в урядовій команді іноземців і доморощених фахівців може бути непросто. Головною перешкодою реформам Порошенко у Верховній Раді назвав корупцію... Якщо з цієї причини не “зіграються”, наших “гравців” доведеться міняти. Інакше з команди підуть “легіонери”, і тоді уся задумка — коту під хвіст.

А може, запрошення закордонних урядовців краще порівняти із запрошенням закордонних тренерів? Іноземні наставники не завжди знаходять спільну мову з власниками клубів, які їх і запросили... У перекладі з футбольної мови — закордонні урядовці повинні мати стовідсоткову підтримку керівників України! Зокрема, прем’єра і президента. Подейкують, грузинському реформатору Бендукідзе, який несподівано пішов у кращий світ, на Банковій пропонували посаду... генерального прокурора України. Кажуть, Бендукідзе погодився, але виставив одну умову: “Ви ж розумієте, що тоді я маю посадити цього і цього”... Один із названих Бендукідзе персонажів працював на відповідальній посаді, другий працює досі. От не знати, чим та розмова закінчилася...

P.S. За словами Юрія Луценка, міністрів-іноземців у новому українському уряді буде “більше чотирьох”.

Схожі новини